Krijgt DOVO in Poelkapelle dan toch een nieuwe vernietigingsinstallatie?

Redactie KW

Er zou een producent gevonden zijn die de eerder aangekondigde nieuwe vernietigingsinstallatie zou bouwen: de Zweedse firma Dynasafe.

Installatie. (GF)

In maart raakte na de grote gifgasvondst bij boer Devriendt in Passendale bekend dat de ontmantelingsinstallatie voor toxische munitie van het vloeibare type bij DOVO Poelkapelle al sinds augustus 2012 stuk is. DOVO ging op zoek naar een nieuwe en modernere technologie om de projectielen onschadelijk te maken. Eind augustus werd die gevonden: de munitie zal niet langer worden ontmanteld, maar verbrand. Eind november was er echter nog geen producent voor de nieuwe installatie gekozen. Een bron binnen DOVO meldt ons nu dat ze intussen een producent gevonden hebben. De Zweedse firma Dynasafe zou de opdracht gekregen hebben om een nieuwe vernietigingsinstallatie te bouwen in Poelkapelle. Defensie en ook het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) waren door de vakantieperiode niet bereikbaar om dit te bevestigen.

Vanaf eind 2016

Bij DOVO Poelkapelle werden tot augustus 2012 twee soorten giftige bommen onschadelijk gemaakt: projectielen met een vloeibare lading en exemplaren met een flesjestypelading. Na het incident met het ontmantelingsgebouw voor de munitie met een vloeibare lading, wordt in Poelkapelle enkel nog die met een flesjestypelading onschadelijk gemaakt. De nieuwe installatie zou ervoor zorgen dat ook de munitie van het vloeibare type opnieuw vernietigd kan worden.

Dat zou niet langer gebeuren door de projectielen te ontmantelen, maar door ze te verbranden. Een installatie van het type Static Detonation Chamber (SDC) van de Zweedse firma Dynasafe zou dat vanaf eind 2016 mogelijk maken.

(MC)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West