Krijgen kerken De Mokker en Zande op termijn nieuwe bestemming ?

De Heilige Pastoor Van Arskerk op De Mokker. © Google Streetview
Redactie KW

De Koekelaarse gemeenteraad keurde unaniem het kerkenbeleidsplan goed. Het plan kwam tot stand na overleg tussen de gemeente en de besturen van de vier kerken die Koekelare rijk is.

“In het beleidsplan werd een toekomstvisie voor de vier kerken vastgelegd”, legt burgemeester Patrick Lansens (SP.A) uit. “Die komt er omdat het kerkbezoek en de ceremonies die er plaatsvinden net zoals overal sterk achteruit lopen.”

“De Sint-Martinuskerk wordt in onze toekomstvisie de centrale kerk en zal voor alle mogelijke plechtigheden gebruikt worden.”, stelt de burgemeester. “Die kerk krijgt net als de beschermde Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke geen nieuwe bestemming. De Heilige Pastoor Van Arskerk op De Mokker kan volgens het plan in de toekomst wel een nieuwe bestemming krijgen. We huren er immers het gemeenschapscentrum. Dat is bovendien in niet zo’n beste staat. De kerk zou daarvoor dus een alternatief kunnen zijn. Ook de Sint-Andreaskerk in Zande zou eventueel een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Er stellen zich hier evenwel twee moeilijkheden: het gaat om een kleine kerk met weinig ruimte, terwijl Zande ook een klein polderdorp met weinig draagkracht is.”

“Ik wil graag benadrukken dat er nog geen beslissing rond herbestemming van zowel de kerk op De Mokker als in Zande genomen is”, aldus de burgemeester. “We gaan pas in 2019 in het kader van ons meerjarenplan verdere stappen ondernemen. Bovendien hebben we ook toestemming van het bisdom nodig om tot herbestemming te kunnen over gaan.” (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier