Krieke en Menne in Ingelmunster nemen maatregelen tegen de droogte en extreme hitte

Jan Defreyne (rechts) en Bart Buyse, respectievelijk voorzitter van de Krieke- en de Mennefeesten, toosten samen op het succes van beide driedaagsen. (Foto FODI) © (Foto FODI)
Redactie KW

Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 augustus wordt in de Kweekstraat de 59ste editie van de Kriekefeesten georganiseerd. Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 augustus worden op de hoek van de Bruggestraat en het Molleveld de 40ste Mennefeesten gehouden. Jan Defreyne, voorzitter van de Kriekefeesten, staat al tien jaar aan het roer. Bart Buyse is eveneens al tien jaar voorzitter van de Mennefeesten.

Jan Defreyne (57) is getrouwd met Carine Defour, vader van Lies en Brecht. De zelfstandig schrijnwerker woont in de Kweekstraat. Bart Buyse (42) is getrouwd met Nathalie Mattan, vader van Laura en Lewie. Hij is zelfstandig slager en woont in de Zusterstraat. Beide voorzitters kunnen rekenen op een groot bestuur, want anders is het niet mogelijk om zo’n driedaagse uit te werken. Ze zijn allebei al tien jaar actief als voorzitter. De voorbije jaren veranderde er veel.

“Er zijn veel meer verplichtingen waar wij ons moeten aan houden. Het is soms zoeken naar wat kan en niet kan, wat mag en niet mag. Er zou meer duidelijkheid moeten zijn”, zegt Bart Buyse, voorzitter Mennefeesten. “Dan is er ook nog de nieuwe GPDR-wetgeving. Vrijwilligers moeten met een hoop papieren in orde zijn. We mogen geen alcohol schenken aan min 16-jarigen, maar voor de privacy mag je hun identiteitskaart niet vragen.” Jan Defreyne pikt in : “Er komen altijd maar regeltjes, nieuwe reglementen bij. Omdat we dit al jaren doen, passen we ons iedere keer aan. Moesten we nu pas beginnen, zonder die jaren ervaring, dan zou dit een ander paar mouwen zijn.”

Jaloers op ruim terrein

Wat waren de voorbije jaren de hoogtepunten op de Krieke- en Mennefeesten ? “Ons hoogtepunt ligt vooral op zondag. We serveren een volkse, landelijke sfeer, met o.a. paardentrekwedstrijden, oude tractoren, eiergooien, schietlapschieten, enz. Dat blijft de mensen aanspreken en dus blijven we dat verder op onze affiche zetten”, zegt Jan Defreyne. Bart Buyse van de Menne verwijst naar de toffe feestavonden met optredens van o.a. Frans Bauer, Will Tura, enz.

“Mijn persoonlijk hoogtepunt na zo’n driedaagse is wanneer alles probleemloos is verlopen, wanneer onze groep blijft samen hangen en wanneer er zich spontaan nieuwe medewerkers komen aanbieden.”

Is de Mennevoorzitter jaloers op iets van de Krieke en de Kriekevoorzitter op iets van de Menne ? “Ik ben jaloers op hun imposant ruim terrein. De Krieke en de Menne zijn twee verschillende feesten. De samenwerking tussen ons is heel belangrijk voor het voortbestaan van beide feesten. Wij helpen elkaar, dat is toch maar logisch”, zegt Bart Buyse van de Menne. Jan Defreyne : “Ik ben een beetje jaloers op het feit dat het bestuur van de Menne in blok naar andere evenementen gaat kijken, bij ons is dit minder de gewoonte. Ik ben absoluut niet jaloers op hun feesten. Ieder heeft zijn eigen programma, gelukkig bieden we niet hetzelfde aan. Op die manier kunnen we elk ons eigen blijven.”

Misschien blijft de droogte wel aanhouden ? Nemen de Krieke en de Menne speciale maatregelen tegen de eventuele hitte en droogte ? Jan : “Ik heb geen schrik van een hittegolf. Misschien komt er dan toch wel wat minder volk naar de Krieke, maar we nemen het zoals het komt. Bij warme temperaturen zullen we meer frisdrank voorzien. Als het regent kunnen ze schuilen in onze grote tent.” Bart: “Als de droogte blijft aanhouden, zullen we sproeien tegen brandgevaar en nog meer alert zijn met brandende sigaretten. Bij heel mooi weer kijken we voor afkoeling in de tent. Bij hevige regen zullen we putjes moeten graven. Hopelijk blijven we van hevig onweer gespaard.”

Kriekefeesten

De Kriekefeesten starten op vrijdag 3 augustus om 18 uur met een eucharistieviering in de feesttent, opgedragen door wijkproost Godfried Vansteenkiste en muzikaal opgeluisterd door de muzikanten Sandy en Johan. Vanaf 19 uur is er een receptie voor de wijkbewoners, medewerkers en sponsors. Indien Belgisch wielerkampioen Yves Lampaert geen opdrachten moet vervullen, zal hij samen met zijn ouders door de mensen van de Kriekewijk waar hij woont, worden gehuldigd. Voor de muziek zorgt De Traks. Om 19 uur is er een Hakgroentenkaarting. Inleg : 1,25 euro. Er is geen drankverplichting. Gratis boterhammen met hoofdvlees voor alle aanwezigen.

Op zaterdag 4 augustus start om 14 uur de Kriekeloop, een stratenloop voor vrije sporters i.s.m. AVI. Inschrijven vanaf 13 uur, eerste start om 14 uur. Info : www.avi-ingelmunster.be. Vanaf 19 uur kan je terecht op de Krieke-barbecue, die bestaat uit gemarineerde beenhesp met groentjes en frietjes. Prijs : 15 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar. Inschrijven kan via kriekekermis@telenet.be of bij de bestuursleden. Die avond is er een optreden van De Wilfrieds.

“Onze samenwerking is belangrijk voor het voortbestaan van beide feesten”

Zondag 5 augustus wordt uitgeroepen tot landelijke Krieke-hoogdag. Om 8.30 uur begint er een wielertoeristenrit i.s.m. wtc Vriendenkring Ingelmunster. Keuze uit drie afstanden : 60, 70 en 90 km. Start aan de feesttent. Gratis deelname. Om 10 uur opent het Krieke-wielercafé, met gratis één consumptie voor wielertoeristen. Vanaf 10 uur is er ook aankomst en show van tientallen oude tractoren. Vanaf 13.30 uur valt er veel te beleven op de Kriekeweiden, waaronder het kampioenschap van Vlaanderen Paardentrek, demonstratie tientallen oude tractoren, schietlapschieten, springkastelen en kindergrime, paardentram maakt ritjes op de Krieke, circusshow Melenzias met vele dieren in de feesttent (gratis toegang), touwtrekkampioenschap Trek je Krieke, kampioenschap eiergooien, opstijgen warme luchtballon en vanaf 20 uur partytime met dj Kristof.

Mennefeesten

Op vrijdag 11 augustus begint de 40ste uitgave om 14.30 uur met een seniorenshow met Johnny Clarysse en Luc Van Meeuwen. Vanaf 13.45 uur haalt de autobus de mensen op aan het station, op de markt, aan Sint-Joris en aan het wzc Maria Rustoord. Iedereen krijgt gratis koffie en koeken. Om 17.30 uur begint de braadworstenkaarting, met gratis hoofdvlees en bruin brood. Er is geen drankverplichting. Inleg : 1,25 euro.

Op zaterdag 12 augustus start om 9 uur een vinkenzetting met 75 euro voor grote vogels en 40 euro voor kleine vogels. Vanaf 20 uur ben je welkom op de Vakantieshow 2018 met optredens van Sergio, Sam Gooris, Jettie Pallettie, De Deurzakkers, Kate Ryan, Def Dames Dope en DJ Regi. Presentatie : Serge Gobin. Een kaart in voorverkoop kost 15 euro en aan de deur 20 euro.

Zondag 12 augustus blijft de Mennehoogdag. Om 10 uur is er een gezinsviering in de voormalige Heilig-Hartkerk, met het zangkoor Crescendo. Een uur later start een zomers aperitiefconcert. Om 15 uur is er gratis kinderanimatie met Clown Rocky’s Circusshow met Little Rocky Dancer. Voor de kids is er ook cartoonact en gratis schmink. Vanaf 18.30 uur begint de 40ste Menne-explosie met gratis verdeling van beenhesp. Anderhalf uur later start de Menne Showavond met Christoff Live en de gastartiesten Belle Perez, De Romeo’s en Laura Lynn. Deze show duurt drie uur. Presentatie : Serge Gobin. Eén kaart in v.v.k. kost 20 euro, aan de deur 25 euro. (Patrick Depypere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier