Kosovaar in verzet tegen veroordeling oplichting en kerkdiefstallen in Bellegem

Redactie KW

Een Kosovaarse vluchteling tekende verzet aan tegen 42 maanden cel die hij bij verstek kreeg voor diefstallen in de pastorie in Bellegem en afpersing van de voormalige pastoor.

In 2011 werd de voormalige pastoor van Bellegem veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij drie diefstallen van kerkschatten. De rechter gaf hem opschorting van straf, maar achtte het wel bewezen dat de pastoor werd afgeperst door een Kosovaarse bende. De Kosovaar A.B. werd toen voor de voormelde afpersing veroordeeld tot 42 maanden effectieve celstraf.

Ondanks een internationaal aanhoudingsbevel is de man nog steeds op vrije voeten. Daarom kwam hij ook zelf niet opdagen, maar werd zijn advocaat Christian Vandenbogaerde afgevaardigd.

“Vrijwillig, uit naastenliefde en medeleven”

De pastoor zelfde maakte nooit gewag van afpersing. Daarop baseert de verdediging zich dan ook om de vrijspraak te vragen. “Mijn cliënt en zijn echtgenote zouden de pastoor voor meer dan 100.000 euro afgeperst hebben en hem ook nog eens een BMW van 17.000 euro laten kopen voor hen. De pastoor is echter zelf 16 keer verhoord en heeft geen enkele keer gezegd dat hij afgeperst werd. Integendeel, hij benadrukt telkens dat hij dat geld vrijwillig gegeven heeft, uit naastenliefde en medeleven“, zegt Vandenbogaerde. A.B. ontkent ook zijn betrokkenheid bij de diefstallen uit de kerk ter waarde van 40.000 euro.

In 2011 werd A.B. naast de celstraf ook veroordeeld tot een boete van 2.750 euro. Aan de kerkfabriek Sint-Amandus moesten de pastoor en de Kosovaar een voorlopige schadevergoeding van 25.605 euro betalen.

Het openbaar ministerie vraagt de bevestiging van het verstekvonnis. Uitspraak op 1 maart.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier