Kortrijkzanen wandelen Mars voor Vrede & Hoop door regen en wind

Redactie KW

Zondagnamiddag had in het centrum van Kortrijk de Mars voor Vrede & Hoop’ plaats, een initiatief van Hart boven Hard en verscheidene Kortrijkse verenigingen. Ruim 160 deelnemers tekenden present.

“Verscheidene verenigingen vinden de tijd rijp om de nadruk op de vrede te leggen. We mogen ons niet laten verblinden door woede, haat en hopeloosheid. We gaan voor vrede en verdraagzaamheid. Daarom halt aan het negativisme, voeding voor verdeeldheid”, zegt Carlo Herpoel van Groen.” Met deze gedachte trokken de 160 deelnemers van de Voorstraat naar de Graanmarkt, een parcours van ruim 600 meter.

Opnieuw met elkaar praten

Veel van deelnemers zijn ervan overtuigd dat mensen samen kunnen leven zonder haat en wrok. In de optocht liepen alle culturen vreedzaam samen. “Zo uiten we dat het anders kan. In een samenleving moet iedereen zijn plaats vinden en moeten we vreedzaam kunnen samenleven”, zegt Bruno Nys van de Unie der Zorgelozen. Ook Steven Mestdagh van Vives is die mening toegedaan. Hij kwam met zijn vrouw Marieke Holvoet en zoontje Briek. “In de huidige maatschappij is men veel te veel bezig met individualisme, het eigen ‘ik’. Het is sowieso goed dat een gebeurtenis als deze plaats vindt: het betekent solidariteit tonen, mensen ontmoeten, opnieuw met elkaar praten“, aldus Steven. “Bij deze staan we ook een stil bij wat gebeurd is en onze huidige samenleving. Het is een aanleiding om verbondenheid te tonen.” Maandagmiddag draait Steven om 12.45 uur in Vives, plaatjes voor solidariteit, hoop en vrede. “In een ‘luidruchtige mars’ in plaats van ‘een stille wake’. We moeten ons laten horen en onze solidariteit tonen”, zegt hij nog.

Kortrijkzanen wandelen Mars voor Vrede & Hoop door regen en wind

Met deze optocht wilden de deelnemers ook hun medeleven betuigen aan alle slachtoffers van terreur en tegelijkertijd de wereldvrede benadrukken. “De rust bewaren en gemoederen bedaren zodat we haat en polarisatie geen kans geven. We zien dat er veel haat, angst en woede is uit onwetendheid en die frustraties moeten we positief omzetten naar meer verdraagzaamheid en vrede”, zegt mede-organisator Jamal Mounir van people Help people. “De verenigingen willen een vuist maken tegen terrorisme. “Er zijn veel mensen die uit onwetendheid alle moslims als slechteriken bestempelen, terwijl wij net zo zeer het slachtoffer zijn van IS. Het is net hun bedoeling om onenigheid te zaaien tussen ons en ons zo te destabiliseren. Vandaar dat we echt een sterke vuist moeten maken, dat we moeten tonen dat we ons niet laten doen”, besluit hij.

We willen we niet toegeven aan machtspelletjes die onze multiculturele samenleving in het gedrang brengt

De mars was een initiatief van Hart boven Hard Kortrijk samen met ABVV, ACV, Al Minara, Design For A New Future, Groen Kortrijk, Humanistisch Verbond, 11.11.11., Jong Groen Kortrijk, Leiaarde, people HELP people, PVDA, Raad Intercultureel Samenleven Kortrijk, Steunnetwerk voor het Syrische volk en de Unie der Zorgelozen. “We spreken onze bezorgdheid uit over vrede en onze bezorgdheid over belemmeringen in onze democratisch samenleving door de recente gebeurtenissen. We willen tevens de boodschap meegeven dat we niet toegeven aan machtspelletjes om het even welke die onze multiculturele samenleving in het gedrang brengt. We willen allemaal vrede en daar gaan we voor”, zeggen ze.

(PVH/foto’s JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier