Kortrijkzaan schrijft boek over wielerkampioen Eric Van Lancker

We zien v.l.n.r. Christiaan Raes, Eric Van Lancker en Stefaan Van Laere. (Foto JVGK)
Redactie KW

De Kortrijkse wielerfanaat Christiaan Raes schreef met medewerking van auteur-uitgever Stefaan Van Laere de biografie ‘Eric Van Lancker, karakterkampioen’. Het boek wordt op vrijdag 18 maart officieel voorgesteld in Waregem.

“Ik lees nog altijd elk wedstrijdverslag en volg alle wedstrijden en klassementen. De laatste decennia zit ik heel veel met mijn neus in de wielerjaaroverzichten. Daarin kwam ik geregeld Eric Van Lancker met indrukwekkend palmares tegen. Ik stelde vast dat er nergens een degelijke wielerbiografie van Eric voorhanden was. Hij schreef nochtans een stuk Vlaamse en internationale wielergeschiedenis”, vertelt hij. “Om deze lacune weg te werken wilde ik doodgraag die biografie schrijven en ons rijke wielererfgoed aanvullen. Ik vond het verdiend dat Eric werd gehuldigd. Hij was een groot kampioen.”

Christiaan nam contact op met Eric. “Ik was aangenaam verrast met het verzoek een biografie te helpen maken, ik ben tenslotte jaren geleden gestopt met wielrennen. Ik had er nog niet bij stilgestaan dat er geen biografie over mijn wielerloopbaan bestond. De vraag van Christiaan streelde niettemin mijn ego”, vertelt Eric bescheiden. “Vroeger waren er geen boeken over coureurs. Nu heeft zowat elke renner een boek. Ik vind dit een mooi eerbetoon van Christiaan. Het is een blijk van waardering.”

kermiskoersen

Voor het uitgeven van het boek werd een beroep gedaan op Stefaan Van Laere van Partizaan. Stefaan is sinds jaar en dag begenadigd wielerliefhebber, auteur van vele sportartikels en wielerbiografieën en uitgever. “Ik ben gepassioneerd door koers. Ook ik had een zelfgemaakte piste met kleine wielrennertjes en maakte klassementen. Mijn jonge leven draaide rond koers”, vertelt Stefaan, die met Albert Van Damme – De leeuw van Laarne zijn eerste biografie publiceerde. “Eric was zeer openhartig. Het boek gaat over zijn carrière en wel en wee, maar ook over kermiskoersen. Het resultaat is volks.”

(PVH – Foto JVGK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier