Kortrijkzaan en Schubros brouwen samen nieuw bier

Redactie KW

Brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem, Koen Hugelier en de Amerikaanse Schubros Brewery slaan de handen in elkaar: eind vorige week brouwde de brouwerij uit San Francisco haar Aalbeke Golden Strong in Gullegem, in augustus wordt Zeven Zonden dan in de Schubros Brewery gebrouwen. “Op het Bierfestival in Zwevegem zullen we samen een nieuw bier lanceren”, aldus Koen Hugelier.

Een paar maand geleden lanceerde Schubros Brewery uit San Ramon, een kleine brouwerij die dertien personen tewerkstelt, zijn Aalbeke Golden Strong. De naam verwijst bewust naar de Kortrijkse deelgemeente. “Een aantal jaar geleden zat ik met een werknemer van Vandecasteele Houtimport en die vertelde over Aalbeke. Over de authenticiteit en het landelijke karakter. Toen we een nieuw bier met dezelfde eigenschappen brouwden, dacht ik opnieuw aan Aalbeke. Research leerde me dat er daar geen brouwerij was gevestigd en daarom zijn we vol voor die naam gegaan.”

Na een artikel in Kortrijks Handelsblad ging de bal snel aan het rollen. Eind mei al kwam ceo Ian Schuster dan naar Kortrijk, werd ontvangen door burgemeester Vincent Van Quickenborne en in Brussel zelfs door Sven Gatz (directeur van de Unie van Belgische Brouwers, red.). Hij bezocht ook onder meer brouwerij Gulden Spoor in Gullegem.

Zwevegems bierfestival

“Ian had in de VS al eens mijn bier Zeven Zonden geproefd en vond het lekker”, aldus Koen Hugelier, eigenaar van brouwerij Hugel en vaste brouwer bij Kazematten in Ieper. “Zo is hij hier terechtgekomen en zijn we aan de praat geraakt. Uiteindelijk beslisten we om samen een nieuw bier te brouwen, dat op het Internationaal Bierfestival in Zwevegem zal worden voorgesteld.”

Gullegem

Vorige week brouwde Schubros-brouwmeester Mike Johannsen trouwens ook Aalbeke Golden Strong in Gullegem. “Ik hanteerde dezelfde principes als in de brouwerij in San Francisco, al is de smaak toch niet identiek”, stelt hij. “Dat komt door de grondstoffen. De Belgische variant van de Aalbeke Golden Strong is iets donkerder, maar heeft wel dezelfde bitterheid.”

(AXV-foto JVGK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad van vrijdag 18 juli

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier