Kortrijkzaan blijft zich inzetten voor vluchtelingen

Jamal Qnioun trekt ook dit weekend met heel wat vrijwilligers naar de vluchtelingenkampen. © BWB
Axel Vandenheede

Jamal Qnioun uit Kortrijk trekt ook dit weekend naar de vluchtelingenkampen Duinkerke en Calais om hulp te verlenen.

Jamal (33), ambulancier van beroep, heeft er al enkele heel drukke weken op zitten. Via zijn vzw People Help People verzamelt hij hulpgoederen in en brengt die dan samen met andere vrijwilligers naar vluchtelingenkampen in Duinkerke en Calais. “Vorige maand ontdekten we bij toeval een kamp in Groot-Sinten, vlak bij Duinkerke, waar zowat 400 personen in erbarmelijke omstandigheden leefden”, vertelt Jamal. “De eerste keer dat we daar kwamen met hulpgoederen bekeken veel oorlogsvluchtelingen ons argwanend, maar intussen hebben we met hen een vertrouwensband opgebouwd. Zaterdag trekken we voor de zevende keer naar daar met tientallen vrijwilligers.”

1.400 warme maaltijden

Dan staat er trouwens iets speciaals op de agenda. “We willen een barbecue voor 400 personen organiseren dat een verbroederingsfeest moet worden. Ikzelf ben moslim en sinds gisteren vieren we drie dagen lang het Offerfeest. Veel van die oorlogsvluchtelingen daar, ik schat 250, zijn ook moslim, maar zij kunnen geen feest vieren. Vandaar dit initiatief. Maar ook de andere 150 personen in dat kamp, voornamelijk christenen, mogen natuurlijk mee aanschuiven. Vandaar dat idee van een verbroederingsfeest.”

“De barbecue in Duinkerke wordt een verbroederingsfeest”

Op zondag gaan Jamal en de vele vrijwilligers opnieuw op pad. Dan is het grote vluchtelingenkamp in Calais de eindbestemming. “We willen daar 1.400 warme maaltijden bereiden en uitdelen. We nemen gastoestellen mee om te kunnen koken. We kunnen de oorlog in Syrië en Irak jammer genoeg niet stoppen, dat moeten de politici doen, maar we kunnen de vluchtelingen hier wel ondersteunen.”

Solidariteit

Al die hulpgoederen naast eten en drinken gaat het om kledij, tenten, dekens… kosten natuurlijk geld. Gelukkig kunnen Jamal en zijn vzw People Help People rekenen op de steun van vele mensen. “Ik heb een grote garage, maar die is bijlange niet groot genoeg om alle goederen te stockeren”, zegt Jamal. “Het is ongelooflijk hoe veel mensen er goederen komen brengen. Maandagavond stopte er bijvoorbeeld een vrachtwagen voor de deur, volgeladen met dekens, voedingsmiddelen, verzorgingsproducten… De kerkgemeenschap van Ledegem had een inzameling gedaan en kwam die brengen.”

“Veel moslims kiezen er bovendien voor om mijn vzw (een deel van) het geld te schenken dat ze normaal aan een schaap uitgeven. Of ze kopen geen schaap, maar wel hulppakketten. De regering verbood dit jaar namelijk het ritueel slachten van een schaap voor het Offerfeesten. Ook de Kortrijkse moskee raadde af om dit verbod te negeren en stelde dat er een gift kon worden gedaan voor de nieuwe moskee of voor de oorlogsvluchtelingen. In elk geval is duidelijk dat er in Kortrijk enorm veel solidariteit is met de vluchtelingen, een solidariteit die klasse of geloof overschrijdt. Dat is heel positief”, aldus nog Jamal Qnioun.

Lees ook Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier