Kortrijkse stamcelspecialiste onderzoekt testmethodes chemicaliën zonder dierproeven

Catherine Verfaillie © KU Leuven/Rob Stevens
Redactie KW

Een internationaal team van wetenschappers en industriële partners buigt zich volgend jaar over manieren om de veiligheid en toxiciteit van nieuwe chemicaliën te testen zonder dierproeven. Stamcelspecialiste Catherine Verfaillie, afkomstig uit Kortrijk, wordt binnen dit project verantwoordelijk voor de testmethodes met menselijke cellen.

Mogelijke alternatieven voor proefdieren zijn computersimulaties en gekweekte menselijke cellen. Methodes die gebruikmaken van deze alternatieven, staan echter nog in de kinderschoenen. EU-ToxRisk wil deze alternatieve methodes voor het testen van chemicaliën in overeenstemming met de bestaande regelgeving verder ontwikkelen voor industrieel gebruik.

Op basis van stamcellen zal het team van Catherine Verfaillie, werkzaam op het Departement Ontwikkeling en Regeneratie van de KU Leuven, volwassen cellen kweken met sensoren die eventuele schade door chemicaliën kunnen meten. Eens deze methode betrouwbaar en efficiënt op punt gesteld is, zal dit de nood aan dierproeven drastisch verminderen.

(Belga)