Kortrijkse Rebekka Demeyere is er 100

© Foto BWB
Redactie KW

Op zaterdag 27 december werd het eeuwelingenfeest van Rebekka Demeyere gevierd in het Kortrijkse stadhuis. 100 jaar geleden werd Rebekka in de vroege morgen van de dag voor kerstmis geboren.

In de memorabele kerstperiode van 1914 – toen de wapens even zwegen – werd Rebekka in de Zandstraat geboren als eerste van vier kinderen. Rebekka bracht het grootste deel van haar jeugd in Kortrijk door. Tussen haar vijf en haar twaalf jaar zat ze op internaat in Doornik. Ze is de weduwe van Albrecht Vanlaere en de moeder van Christine, die ook tijdens de oorlog, maar dan de Tweede Wereldoorlog, geboren werd. Het gezin bleef niet gespaard van tegenslagen, want in 1944 werd het huis tijdens de bombardementen op Kortrijk verwoest en moesten vader, moeder en kind naar Hulste vluchten.

Rebekka heeft twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. “Ik heb niets speciaals gedaan om de honderd te bereiken. Ik heb veel gewerkt en ook veel genoten.” Rebekka woont nog thuis en maakt elke dag nog een wandeling door de stad.

(EDB – foto BWB)