Kortrijkse politie schiet Brugse cipiers te hulp

© BELGA
Redactie KW

De cipiers in de gevangenis van Brugge krijgen maandag tijdens een stakingsactie van het ACOD hulp van de Politiezone Vlas uit Kortrijk en enkele federale politiekrachten.

Kortrijk levert bijstand omdat de Brugse politie door de opeenvolgende stakingsacties niet meer wil bijspringen.

“We zijn aanwezig met een viertal mensen”, verduidelijkt Thomas Detavernier, communicatieverantwoordelijke van PZ Vlas. “Er geldt een overeenkomst tussen verschillende politiezones. Die is uitgewerkt voor dit soort situaties. Het is te vergelijking met de ondersteuning die gegeven wordt bij bijvoorbeeld voetbalmatchen.”

Dat het probleem bij PZ Brugge gewoon wordt doorgeschoven naar de volgende politiezone, willen ze in Kortrijk niet gezegd. “Het gaat voorlopig om één dag en er volgt zeker een evaluatie. Maar uiteindelijk doen wij gewoon onze job en is deze maatregel niet zo uitzonderlijk.”

PZ Brugge gaf vorig week aan niet meer te willen bijspringen bij ‘wilde’ stakingsacties in de gevangenis van Brugge. Korpschef Dirk Van Nuffel gaf toen aan dat het kerntakenpakket in het gedrang kwam. Brugge offerde al 900 manuren op om de veiligheid in de gevangenis te verzekeren.

Bij ACOD houden ze voet bij stuk. “We zijn niet onder de indruk van de maatregel van PZ Brugge. De voorbije jaren kreeg de politie dertig extra personeelsleden, net voor dit soort situaties. Waar zitten die allemaal?”, aldus Rudy Delaere van ACOD. “De staking, van 6 uur vanochtend tot 6 uur morgenochtend, wordt bij onze mensen goed opgevolgd. De andere vakbonden doen niet mee. We hopen op een doorbraak. Er is alleszins overleg tussen de lokale en nationale beleidsvoerders. Of er nog acties volgen kunnen we nu nog niet kwijt.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier