Kortrijkse moslimgemeenschap krijgt nieuw cultuurhuis

Redactie KW

De moslimgemeenschap in Kortrijk kan ten laatste tegen 2018 terecht in een nieuw cultuurhuis en gebedsplaats. Vzw Attaqwa stelde donderdag het nieuwe pand in de Brugsesteenweg voor. Voor de organisatie is de aankoop een belangrijke stap in de procedure naar erkenning.

Momenteel komt de moslimgemeenschap samen in de Stasegemstraat, maar de ruimte is al jaren te klein en voldoet niet meer aan de brandveiligheid. Tijdens het vrijdaggebed komen tot wel 600 moslims samen. “We hebben in Kortrijk ongeveer 5.000 moslims. Het was meteen de bedoeling om samen op zoek te gaan naar een nieuw pand”, vertelt burgemeester Vincent Van Quickenborne. “We zijn blij dat we in open dialoog een goede plaats hebben gevonden.”

De vzw zal een pand in gebruik nemen dat deels leeg staat, en deels nog gebruikt wordt door retailer Bio-Planet. Het gaat om een ruimte van 4.600 vierkante meter, met bijna 60 parkeerplaatsen. In mei 2016 loopt het huurcontract van Bio-Planet af.

“Dit wordt een gebedsruimte maar vooral ook een ontmoetingsplaats waar we kunnen instaan voor vorming en opleiding. We kunnen hier ook jongeren opvangen, denk bijvoorbeeld aan huiswerkklassen”, aldus woordvoerder Yassin El Attar. “We willen ons door een geïntegreerde werking verankeren.”

De aankoop is een grote stap richting erkenning door de federale justitiediensten. Dat misliep de vzw al eens in 2007, maar sinds vorig jaar is er een nieuw jong bestuur en het nieuwe cultuurcentrum moet tot een erkenning leiden. “Ons dossier is af, dus we kunnen verder. Het is best mogelijk dat we een erkenning krijgen nog voor 2018”, meent El Attar. De erkenning is belangrijk, want de geloofsbedienaar wordt betaald en de werking kan rekenen op een provinciale subsidie. Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo moeten de geestelijke bedienaars geïntegreerd zijn, moet externe communicatie in het Nederlands en moeten alle financiële gegevens voorgelegd worden.

Volgende week dinsdag volgt een infovergadering voor de omwonenden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier