Kortrijkse KVE waagt zich aan meesterwerken Bach

We zien het Kortrijks Vocaal Ensemble onder leiding van Wim Verdonck. (Foto PHK) © PHK
Redactie KW

Op 4 juni brengt het Kortrijks Vocaal & Instrumentaal Ensemble in de Sint-Maartenskerk het Magnificat en twee delen uit de H-Moll-Messe van Johann Sebastian Bach.

Het Kortrijks Vocaal & Instrumentaal Ensemble (KVE) wordt regelmatig gevraagd om mee te werken aan projecten van gerenommeerde orkesten, componisten en dirigenten. De waardering voor deze groep in de artistieke wereld is aanzienlijk. KVE werd tweemaal laureaat van de Provinciale Koorwedstrijd en werkte verschillende malen samen met barokorkest Il Fondamento.

KVE waagt zich met succes af en toe aan grote meesterwerken zoals het Magnificat van Johann Sebastian Bach, dat hij in 1723 schreef voor zijn eerste kerstviering in de Thomaskirche. “Bij wijze van visitekaartje en om te tonen wat hij muzikaal in zijn mars had, maakte hij gebruik van vijf solisten, een vijfstemmig koor en een voor die tijd uitzonderlijk groot orkest”, weet persverantwoordelijke Lieve Wannyn van KVE. “Aan het stadsbestuur schreef Bach dat de muziek niet theatraal zou zijn en dat ze de gelovigen in een vrome stemming zou brengen. Op een meesterlijke manier slaagde hij erin met afwisselend jubelende koren en intieme aria’s de gevoelens van Maria na de annunciatie muzikaal vorm te geven.”

Missa in h-moll

Ook de Missa in h-moll is een meesterwerk. “Bach ‘componeerde’ de Missa in h-moll tijdens de laatste jaren van zijn leven maar het merendeel van de muziek was ouder. Het Kyrie en Gloria dat we hier tijdens dit Pinksterconcert uitvoeren schreef Bach in 1733 als Lutherse Missa Brevis voor het hof van Dresden. Enkel het Credo bevat nieuw geschreven muziek, bedoeld om de mis als Missa Tota af te werken”, vertelt Lieve verder.

Een samengesteld barokorkest met als concertmeester Dirk Vandaele van Il Fondamento en vijf professionele solisten ondersteunen het koor om de uitdaging aan te gaan: sopraan Elke Janssens, altus Pieter De Praetere, mezzosopraan Isabelle Dekeyser, tenor Stefaan Vandenbroucke en bas Kris Belligh. Het geheel staat onder leiding van dirigent Wim Verdonck. “Voor het koor is het een grote uitdaging. We verleggen onze artistieke grenzen”, aldus de dirigent. Na het concert, dat aanvangt om 20 uur, worden de toeschouwers om 22.30 uur getrakteerd op het Vandaleplein met het jazzconcert Storm in a Cup of D, een nieuwe jazzcreatie van toetsenist en componist Bas Bulteel.

Tickets kosten 20 euro in voorverkoop en 25 euro aan de deur. Studenten betalen 10 euro. Reserveren kan op 0473 921 500. Meer info vind je op www.kortrijksvocaalensemble.be !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier