Kortrijkse kinderen vertellen in een video hoe ze ouderen zien

De woonzorgverleners kwamen naar het vijfde leerjaar van lagere school Sint-Vincentius Bissegem. © EDB
Redactie KW

De dienst woonzorgverlening van OCMW Kortrijk bestaat tien jaar. Naar aanleiding daarvan trokken de woonzorgverleners naar basisschool Sint-Vincentius Bissegem om er met de kinderen in gesprek te gaan over wat zij denken over ouder worden.

Het resultaat van deze bevraging is te zien in een filmpje dat zal gebruikt worden op een event rond tien jaar woonzorgverlening. Er werd symbolisch gekozen voor 10-jarigen. De kinderen van het vijfde leerjaar van Sint-Vincentius vertelden wanneer zij vinden dat iemand oud is. Daaruit blijkt dat grijs haar hebben voor kinderen een teken hiervan is. Sommige kinderen vinden het grappig als sommige mensen dingen vergeten.

We hoorden op het filmpje ook dat oudere mensen liever zijn dan ‘normale’ mensen. Er waren verschillende kinderen die oudere mensen of hun grootouders helpen met koken en met boodschappen doen. Ze kregen ook hulpmiddelen te zien waarvan ze moesten raden voor wat ze dienden. Sommige kinderen droomden van een pilletje waardoor je niet oud wordt, maar waarmee je altijd ‘gewoon’ kan blijven leven.

Kortrijkse kinderen vertellen in een video hoe ze ouderen zien
© EDB

Om de kinderen te bedanken voor hun medewerking kregen de beide klassen van het vijfde leerjaar een waardebon om met de hele klas te golfen. Elke leerling kreeg ook een waardebon van 10 euro voor dienstverlening bij een wijkteam. Die mogen ze schenken aan iemand die ouder is.

Woonzorgverleners

https://www.youtube.com/watch?v=FAEpqG2kVBM

Tien jaar geleden besloot het Kortrijkse OCMW om meer middelen vrij te maken hiervoor. Dat kwam doordat het aantal 80-plussers in Kortrijk steeg, er kortere ligdagen waren in de ziekenhuizen, de wachtduur voor serviceflats lang was en mensen met een mindere zorgbehoefte niet zo welkom waren in woonzorgcentra omwille van de mindere betoelaging.

“Verschillende beroepskrachten uit diverse takken waren ook te vaak actief bij een cliënt, zonder van elkaars inzet op de hoogte te zijn”, zegt OCMW-voorzitter Philippe De Coene. De woonzorgverlening van OCMW Kortrijk bereikt ondertussen meer dan 1.200 inwoners per jaar. “Woonzorgverleners zorgen ervoor dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen op een kwaliteitsvolle manier”, besluit de voorzitter. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier