Kortrijks project ‘De Wijsneuzen’ wint federale armoedeprijs 2015

Martine Nuittens van A'kzie in gesprek met koningin Mathilde. Philippe De Coene, OCMW-voorzitter van Kortrijk, kijkt goedkeurend toe. © Foto OCMW Kortrijk
Redactie KW

De federale armoedeprijs werd op vrijdagmorgen 3 juli in Brussel uitgereikt.

‘De Wijsneuzen’, mensen met een persoonlijke ervaring in armoede die anderen de weg wijzen naar de vele bestaande sociale voorzieningen, is een Kortrijks project die ontstond uit een samenwerking met A’kzie en OCMW Kortrijk. Het project wint federale armoedeprijs 2015 die op vrijdagmorgen 3 juli in Brussel uitgereikt werd door de koningin en door staatssecretaris Elke Sleurs. Deze prijs is een initiatief van de POD Maatschappelijke integratie en wil het belang en de inzet van personen, verenigingen en OCMW’s die dagelijks armoede bestrijden benadrukken. Met deze prijs gaat een bedrag van 12.500 euro voor de laureaat gepaard. Deze prijs geef A’kzie de mogelijkheid om verder duurzaam te investeren in De Wijsneuzen.

Alle laureaten werden ontvangen in Brussel. Eregast was de koningin.
Alle laureaten werden ontvangen in Brussel. Eregast was de koningin.© Foto OCMW Kortrijk

Er bestaan in Vlaanderen een aantal gelijkaardige initiatieven, maar De Wijsneuzen hebben zich voor deze prijs onderscheiden door de sterke link met het lokale armoedebeleid.

A’kzie werd van bij het begin betrokken als partner bij de opmaak en de realisatie van het armoedeplan. Maandelijks is er overleg met het OCMW en twee keer per jaar is er dialoog met de OCMW-raad. De signalen en aanbevelingen van de Wijsneuzen zijn voor het OCMW van belang om het armoedebeleid te vernieuwen of bij te sturen.

(EDB – foto EBD)

>> Lees meer over deze werking in de bijlage

document.pdf