Kortrijk verliest echtpaar Roger Withouck en Henriette Houssin

Redactie KW

Op 19 juni is in Kortrijk Roger Withouck (95) overleden. Hij was ere-onderwijzer van het Sint-Amandscollege. Amper veertien dagen later, op 5 juli, overleed ook zijn echtgenote en toeverlaat Henriette Houssin (95).

Roger Withouck was de zoon van een vlasser en een naaister. Hij werd op 20 juli 1922 in Wevelgem geboren als oudste van vier. Op jonge leeftijd verloor hij twee van zijn broertjes door een ziekte, iets wat hij altijd met zich is blijven meedragen.

De jonge knaap volgde lager onderwijs aan de gemeenteschool van Wevelgem. Hij bleek een goede leerling. Na zijn achtste studiejaar was Roger voorbestemd om ook in de vlascommerce te gaan. Zijn leraar meester Messiaen kon vader Jerome echter overhalen om zijn zoon naar Torhout te sturen en er voor onderwijzer te studeren. Roger was daarmee de enige uit zijn klas die mocht verder studeren. De opleiding duurde vier jaar en de jonge Wevelgemnaar mocht als internaatsleerling maar om de zes weken naar huis. In 1941 studeerde hij af met nog 88 onderwijzers, van wie er nu nog vier in leven zijn.

Terug in Wevelgem werkte hij tijdens de oorlog in de bevoorrading en was hij de onderhandelaar met de landbouwers uit de gemeente. In die periode leerde hij ook zijn vrouw Henriette kennen, ze was een maand jonger dan hij. Ze trouwden op 7 augustus 1946. Het paar woonde eerst in Wevelgem, maar verhuisde wat later naar Bissegem en uiteindelijk naar Kortrijk.

Daar kon Roger na de oorlog aan de slag in het Sint-Amandscollege. Het eerste jaar werd hij als leraar wiskunde voor de zesdejaars gezet. Een jaar later kon hij als onderwijzer beginnen in het eerste leerjaar. Hij doorliep daarna alle leerjaren om in het zesde de eindigen. Het was een tijd waarin wat de meester vertelde evangelie was en tucht met harde hand en de regel werd afgedwongen. Roger stond bekend als gedreven, streng maar rechtvaardig.

De man leefde voor zijn school, terwijl echtgenote Henriette zich als gedreven huismoeder over het huishouden en de kinderen – Martine en Frans – ontfermde. Echtgenotes van onderwijzers mochten in die tijd nog geen eigen job hebben.

Roger bleef lange tijd een bezige bij. Samen met Raoul De Paepe schreef hij de geschiedenis van het college en van de proosdij van Sint-Amand. Hij beschouwde de uitgave van het boek als een sluitstuk van zijn actieve carrière. Daarnaast was hij een helpende hand bij de organisatie van tal van massaspelen, praalstoeten en processies. Vele jaren was hij ook redacteur van het oud-leerlingentijdschrift ‘Ontmoeten’. Hij schreef artikels, verzamelde alle resultaten van oud-leerlingen en heeft vele drukproeven gecorrigeerd. Zo lang hij kon, bleef hij ook ijveren voor een goed verloop van het jaarlijkse oudleerlingenfeest.

Hij was ook jarenlang bestuurslid van de basketclub van het college en zorgde samen met zijn echtgenote voor de toegangskaarten. In zijn vrije tijd ging hij samen met zijn vrouw graag wandelen in de natuur om planten te determineren. Het koppel kon gelukkig zeer lang genieten van een goede gezondheid. In 1996 mochten ze hun gouden huwelijksjubileum vieren, tien jaar later hun diamanten jubileum en nog eens tien jaar later hun platina huwelijksfeest.

Al die tijd konden ze in hun woonst aan de Godfried Devreeselaan in Kortrijk blijven, ook al kreeg Roger stilaan last van zijn heup en knieën en kampte Henriette met artrose. Enkele uren poetshulp waren echter voldoende om het huis proper te houden. Al de rest bleven ze zelf doen.

Op 9 mei dit jaar ging het echter mis. Henriette werd plots onwel en werd gehospitaliseerd. Roger bleef alleen thuis, maar een val, bronchitis en heimwee naar hun samenzijn eisten hun tol. Roger overleed op 19 juni. Henriette volgde iets meer dan veertien dagen later.

De kinderen en kleinkinderen namen in besloten kring afscheid van hun ouders, pépé en oma zoals de overledenen dit wilden. De beide urnen kregen samen een plaatsje op het urnenveld van de stedelijke begraafplaats van Hoog Kortrijk.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier