Kortrijk uitgedaagd om massaal sociaal te eten

Redactie KW

Onder de noemer ‘Eet massaal sociaal’ roepen Kortrijk en Gent samen iedereen op om op dinsdag 20 juni in een sociaal restaurant te gaan eten. De stad die de meeste nieuwe mensen weet te lokken, mag zichzelf tot winnaar uitroepen.

De Verenigde Naties hebben onlangs zeventien ambitieuze doelstellingen bepaald op wereldniveau, die ervoor moeten zorgen dat mens en natuur zich op een duurzame manier verder ontwikkelen. Eén van die speerpunten is de armoede uit de wereld helpen. In één van de vijf uitdagingen die de stad Gent als officiële ambassadeur uitschrijft, wordt ook Kortrijk aangesproken. Bedoeling is om op dinsdag 20 juni massaal sociaal te eten en zo beter te doen dan de Oost-Vlaamse tegenstander.

Philippe De Coene, voorzitter van het OCMW Kortrijk verduidelijkt: “Elke inwoner van Kortrijk toegang verlenen tot een dagelijkse, gezonde en evenwichtige maaltijd is een van de kerndoelstelling van ons armoedebestrijdingsplan. Zo steeg het aantal maaltijden dat via de dienst thuiszorg én in de wijkcentra geserveerd wordt, tussen 2014 en 2016 met 21,5%, naar 112.458. Vooral het aandeel maaltijden aan sociaal en extrasociaal tarief – maaltijden aan 1 euro – (+442%!) ging fors omhoog.”

Topgerechtje voorzien

Het OCMW beschikt in Groot-Kortrijk over zes sociale restaurants in de wijkcentra. In de Zonnewijzer, de Condé, de Zevenkamer (Heule), ‘t Cirkant (Marke), de Vlaskapelle (Bissegem) en de Weister in Aalbeke kan je elke werkdag smakelijk en goedkoop eten. Vorig jaar verorberden 1.200 unieke klanten een maaltijd in één van de wijkcentra en serveerden we meer dan 45.000 maaltijden.

“In onze sociale restaurants is iedereen vanaf 55 jaar welkom. Maar ook mensen die jonger zijn en nood hebben aan extra zorg of ondersteuning kunnen er terecht“, aldus De Coene. “Voor een dagschotel (soep, hoofdgerecht en dessert) betaal je 7 euro. Het sociaal tarief bedraagt 5,50 euro, en het voorkeurtarief van 1 euro is er voor iedereen die de eindjes moeilijk aan elkaar knoopt.”

https://www.youtube.com/watch?v=esNcWFxN85s

Op dinsdagmiddag 20 juni nodigen we iedereen die in aanmerking komt uit om massaal naar de wijkcentra te komen om van een heerlijke dagschotel te genieten. Speciaal voor die dag wordt er een topgerechtje klaargemaakt. Vaste klanten die een nieuwe klant aanbrengen komen bovendien in aanmerking voor een leuke prijs. Deelnemers dienen wel even op voorhand te reserveren, bij voorkeur tegen vrijdagmiddag 16 juni.