Kortrijk treedt op tegen domiciliefraude: al bijna 2.000 mensen geschrapt

Schepen van Mensen en Gebouwen Arne Vandendriessche: "We zijn streng maar rechtvaardig." © JVGK
Redactie KW

De stad Kortrijk heeft sinds de start van deze legislatuur al 1.956 inwoners geschrapt uit het bevolkingsregister, nu al bijna 400 meer dan in de vorige legislatuur. “We doen dit niet zomaar”, klink het. “Ambtshalve schrappingen zijn een belangrijk middel in de strijd tegen domiciliefraude.”

De stad gaat over tot ambtshalve schrappingen wanneer er voldoende bewijs is dat een persoon niet op het adres verblijft die hij of zij aangeeft. “Mensen liegen over hun adres om verschillende redenen. Meestal is dit in het kader van fraude. Zo ontvangen alleenstaanden een hogere uitkering dan samenwonenden maar ook leegstandsbelasting wordt zo ontdoken,” klinkt het bij de stad. Om die fraude tegen te gaan werden sinds 2013 al 1.956 inwoners ambtshalve geschrapt. “Ter vergelijking: vorige legislatuur waren dat er over een periode van zes jaar 1.575.” Een verschil van bijna 400 mensen dus.

Er zijn verschillende manieren om te weten te komen of iemand al dan niet op het adres woont die hij of zij aangeeft. “Meestal is een eerste indicatie post die terugkeert. Een andere manier is via meldingen door de wijkwerking van de politie, het OCMW, advocaten of andere instanties. In sommige gevallen ook via meldingen van derden. Die derden zijn meestal burgers waarbij iemand op hun adres ingeschreven staat die er niet langer woont.”

“Laatste middel”

“Na zo’n melding wordt er een grondig buurt- en woningonderzoek opgestart door de wijkwering van de politie. Ook in de gemeente waar de persoon vermoedelijk zijn adres heeft, wordt een onderzoek opgestart. Daarbij wordt ook gekeken of de betrokkene niet langdurig is opgenomen in een ziekenhuis, instelling of gevangenis.” Indien uit dat onderzoek blijkt dat er voldoende elementen zijn om over te gaan tot een schrapping, start de stad met de opmaak van een dossier en doet een voorstel aan de betrokkene.

“We schrappen mensen absoluut niet zomaar” – schepen Arne Vandendriessche

“Hierbij krijgt hij of zij een laatste kans om zijn daadwerkelijke adres aan te geven. Indien hier positief op wordt gereageerd zal de politie altijd een nieuw onderzoek voeren. Indien op de laatste waarschuwing geen reactie komt of na onderzoek van de politie blijkt dat het nieuw opgegeven adres vals is, gaat de stad over tot een ambtshalve schrapping.”

“We zijn streng maar rechtvaardig en schrappen mensen niet zomaar”, zegt schepen van Mensen en Gebouwen, Arne Vandendriessche (Open VLD). “Het is een laatste middel om mensen die blijven weigeren hun juiste adres op te geven daartoe te verplichten.”

Uitkering vervalt

Een ambtshalve schrapping betekent dat alle identiteitsdocumenten van betrokkene, zoals rijbewijs, e-ID, reispas,… worden geannuleerd. “Ook alle rechten die de geschrapte inwoner heeft op uitkeringen en andere sociale voordelen vervallen. Die kunnen pas opnieuw worden aangevraagd indien de persoon opnieuw een juist adres aangeeft. Concreet zal iemand die een leefloon ontvangt dat niet langer krijgen tot hij opnieuw in regel is met z’n domicilie of referentieadres.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier