Kortrijk toost op het nieuwe jaar op het Mandelaplein

De Mainstream Music Band.
Redactie KW

“Samen een toost uitbrengen op het nieuwe jaar, het is een traditie die wij graag in ere houden”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne. Dit jaar vond de toost plaats op het nieuwe Nelson Mandelaplein, dat tezelfdertijd ingehuldigd werd.

Anno 2018 doet Kortrijk het net iets anders dan anders. Elke Kotrijkzaan was zondagmiddag welkom op het nieuwe Nelson Mandelaplein op Kortrijk Weide – dus niet op de Grote Markt – om samen te toosten op het nieuwe jaar. De zogenaamde nieuwjaarsdrink lokte een massa volk niettegenstaande de gure wind. De Kortrijkse Mainstream Music Band zorgde alvast voor de muzikale opwarming.

Chiro Tjoef.
Chiro Tjoef.© JVGK

Chiro Tjoef en Aspi’s uit Heule waren als eerste present. “We staan in voor het opzetten van tentjes en tafels. We helpen ook drankjes bedelen, plastic bekers ophalen en de site opruimen op het einde“, zeggen Ayran, Bo, Cleo, Isaac, Lukas, Lowie D., Lowie V., Nassim, Siem en Wouter. “Het is bitter koud maar dat kan ons niet deren.”

“De nieuwjaarsdrink houden we graag in ere” – burgemeester Van Quickenborne

Ook de Kortrijkse wielerfanaten van De Piongs, met name Bert 1, Bert 2, Bert 3, Filip, Lukas, Mathieu en Steven wilden het evenement niet missen. “We doen zoals alle wielertoeristen, eerst een ritje doen van zo’n 65 tot 70 kilometer en dan een frisse pint drinken. Zeker als de stad trakteert”, grappen ze. “Het is hier wel een mooie locatie. Jammer van de harde wind en de kou.”

De Piongs.
De Piongs.© JVGK

Het stadsbestuur doopte het plein op Kortrijk Weide om tot het Nelson Mandelaplein. Deze historische figuur bracht mensen samen uit alle generaties en culturen. “Het stadsbestuur wil met deze plek hetzelfde bereiken. De nieuwjaarsdrink is meteen het uitgelezen moment om het plein officieel in te huldigen“, zegt de burgervader.

Na een feestelijke vuurshow konden de bezoekers nog drie uur lang langslopen voor een frisse pint, een warme glühwein, chocolademelk of frisdrank. De stad zorgde voor 3.000 gratis bakjes friet.

(Peter Van Herzeele/foto’s JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier