Kortrijk ontdekken? Het kan nu al lopend én met een gids!

Onze Annelies Nollet op pad met de lopende stadsgids Leslie Ramboer. (Foto KDS)
Redactie KW

Sinds kort kan je de Kortrijkse bezienswaardigheden op een heel andere manier ontdekken. The Tourist Run belooft een sportieve kennismaking met de Groeningestad aan een rustig looptempo met de nodige tussenstops. Bedenkster Leslie Ramboer nodigt mij uit om als een van de eersten de 8,5 km lange rondleiding uit te testen.

Toegegeven: ik heb mijn twijfels. Ik hou niet zo van lopen. Je raakt er zweterig en buiten adem van. En 8,5 kilometer op een warme zondagochtend is niet van de poes, daar heb je al wat basisconditie voor nodig. Ik vraag mij dus af of ik niet halverwege, met het schaamrood op de wangen zal moeten opgeven. Gelukkig stelt Leslie mij onmiddellijk gerust.

“Ik loop op een rustig tempo en pas mij altijd aan de klant aan. Als het echt nodig is, kunnen we zelfs een stukje wandelen“, belooft ze. Maar ook van rondleidingen ben ik geen grote liefhebber. Meestal zijn die nogal saai met veel nietszeggende jaartallen en namen. Bovendien woon ik al tien jaar in Kortrijk, veel valt er dus niet meer te leren zeker? Blijkbaar wel.

Interactief

Leslie start haar tour op de grote markt. Ik probeer snel nog wat te stretchen zodat het straks niet te veel opvalt dat mijn loopervaring van de laatste maanden zich beperkt tot een tochtje van de koelkast naar de zetel en terug. Voor we effectief beginnen met lopen geeft mijn gids wat uitleg over het ontstaan van de Grote Markt. Mijn brein – nog niet goed wakker op deze vroege zondagochtend – moet zich al onmiddellijk inspannen. De tour is interactief en eenmaal de eerste vermoeidheid weggejogd is, kan ik me daar wel in vinden. Op een rustig tempo lopen we langs het Begijnhof, Leslie stopt niet om uit te leggen dat hier het laatste begijntje ter wereld heeft gewoond en is gestorven. Vandaar gaat het richting het Groeningemonument, daar mag ik even uitpuffen.

Guerilla gardening

Lopen is de ideale manier om goed wakker te worden en terwijl we verder gaan ben ik in staat om zelf een paar vragen te stellen. Hoe komt iemand er bijvoorbeeld bij om al lopend een sightseeingtour te organiseren? “Dat is iets waar ik al een hele tijd mee in mijn hoofd zat. En toen Stad Kortrijk het ‘Ik doe mee’-project lanceerde, ben ik op de kar gesprongen.” Het project voorzag Leslies idee van de nodige middelen.

Kortrijk ontdekken? Het kan nu al lopend én met een gids!

“Lopen heeft ook een belangrijke betekenis voor mij. Ik viel in drie jaar tijd meer dan 20 kilo af dankzij de sport. Ik voel mij ook veel beter en dat wil ik aan andere mensen mee geven.” Ondertussen lopen we langs het Schouwburgplein naar de Leie. Daar volgt weer een korte stop. Ik leer niet alleen dat onze Leie de bijnaam ‘The Golden River’ heeft maar ook dat sommige musea in mijn eigen stad gratis zijn op de eerste zondag van de maand.

We zijn meer dan halfweg en ik leef nog. Een meevaller. Bovendien lijk ik als trotste Kortrijkzane nog lang niet alles te weten over onze mooie stad. Als we het Buda-eiland passeren wijst Leslie mij op de volkstuintjes die ontstaan zijn vanuit guerrilla gardening. Vrij vertaald zijn mensen daar dus een moestuin begonnen zonder de nodige toestemming, omdat ze het zonde vonden dat de terreinen ongebruikt bleven. Ondertussen zijn de tuintjes wel helemaal legaal. De mix tussen historische en hedendaagse feiten in de uitleg van mijn gids slaat bij mij wel aan. Ze praat ook steeds kort, bondig en interessant.

Stovestraat

We lopen verder langs de Leie en ik begin het lastig te krijgen. Leslie pikt dat onmiddellijk op en vertraagt een beetje. “Als ze stoppen met praten en rood beginnen te kleuren, dan weet ik hoe laat het is”, lacht ze. Na een korte pauze bij de Broeltorens en een uitleg over de heiligen in Kortrijk kan ik er weer tegenaan. Het grootste deel van de route ken ik wel, maar van het straatje waar we nu inslaan heb ik nog nooit gehoord. De Stovestraat is dan ook bijna niet te zien, al heeft ze wel een opmerkelijke geschiedenis. “Vroeger kon je dat hier vergelijken met de Walletjes of het Schipperskwartier. Hier stonden ook de ‘stoven’ die de badkuipen in de Badstraat verwarmden, vandaar de naam”, klinkt het verhelderend.

ALS

Als we terug aankomen op de markt ben ik toch enigszins buiten adem. “Ik heb ondertussen ook een tour ontworpen van 5 km, voor de mensen die 8,5 toch wat veel vinden” vertelt Leslie. Dat zegt ze nu.

Kortrijk ontdekken? Het kan nu al lopend én met een gids!

Ik overtuig mijn gids om op de markt een terrasje te doen, iets waar ik een stuk beter in ben dan in lopen. Ze moet lachen als ze mijn gezicht ziet. “Je weet toch dat het voor een goed doel is, hé? Per boeking stort ik 2.5 euro aan ‘Een Hart voor ALS’. Mijn beste vriend zijn schoonvader is overleden aan die ziekte en ik heb altijd iets willen doen voor hem. Voor mij was het een evidentie om iets terug te geven.” Dat maakt het helemaal de moeite waard.

Mijn twijfels bleken ongegrond. Kortrijk zelf ontdekken op een leuke en gezonde manier? Boeken kan via de Facebookpagina van Tourist Run Kortrijk of bij Leslie zelf 0491 86 66 12.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier