Kortrijk neemt afscheid van Bertrand Coussens

Redactie KW

Tussen de 800 en de 1.000 mensen kwamen donderdagvoormiddag naar de Sint-Audomaruskerk in Bissegem afgezakt voor de uitvaartdienst van foorreiziger en friturist Bertrand Coussens.

Niet iedereen kon binnen in de kerk donderdagmorgen. Vijftig bloemstukken en zes bloemenkronen van stadsbestuur, zomercarnaval, foorreizigers van verschillende streken, veel verenigingen, vrienden en familie sierden de ingang van de kerk.

Heel wat Bissegemnaren kwamen een laatste groet brengen aan hun dorpsfiguur. De Reuzengilde was er en het Unizo-bestuur was bijna voltallig. Ook vanuit Kortrijk was er veel volk. Het college van burgemeester en schepenen was er en ook boezemvriend en plaatsmeester van de foor Filip Decock en stadssecretaris Geert Hillaert. Ook KVK vaardigde een grote delegatie af van staf en personeel zoals Bertrands goede vriend Daniel Vanhaverbeke, stadionspeaker Gerrit Grobben, financieel manager Matthias Leterme en de spelers die niet op vakantie zijn, zoals Gertjan De Mets en Kristof D’haene, Birger Verstraete, Arno Claeys, Stijn De Smet en Gregory Mahau. Vooraan in de kerk stond reuzin Minneke, het geesteskind van Bertrand, met een zwarte sjaal.

Hij hield van de mensen en de mensen hielden van hem

De afscheidsdienst werd voorgegaan door de 87-jarige pater Kristiaan Van der Linden, aalmoezenier van de foor en E.H. Wim Seynhaeve, pastoor van parochie Sint-Marcus Heule-Bissegem. Priester Wim sprak over de liefde van Bertrand voor zijn dorp waar hij vaak achter de schermen gemeenschap wist te bouwen. Bertrand was een werkzame gedreven man met het hart op de juiste plaats en had voor iedereen respect. Hij hield van de mensen en de mensen hielden van hem. Bertrand was een begrip geworden.”

Op het einde van de dienst vertelde Bertrands vriend Stefaan Bral over het afblazen van het verjaardagsfeest en het heengaan van Bertrand in de vroege morgen op zijn verjaardag, over de stilte die dat nieuws in Bissegem en Kortrijk met zich meebracht.

Hij vertelde over Bertrands bekommernis om de mensen en hoe de mensen op Bertrand konden rekenen. “Tevens is er nu bekommernis hoe het verder moet zonder Bertrand.” Stefaan sloot zijn brief aan Bertrand af met de woorden van diens vriend Filip Decock: ‘een mens die met glans, en zelfs met grootste onderscheiding geslaagd was in de Universiteit van het leven en de straat’.

De woorden werden met een applaus in de kerk onthaald.

(EDB – begrafenissen Ingrid Rigole, Bissegem – Captains of Printing, Bissegem.)

Vooraan in de kerk stond reuzin Minneke, het geesteskind van Bertrand, met een zwarte sjaal. (Foto EDB)
Vooraan in de kerk stond reuzin Minneke, het geesteskind van Bertrand, met een zwarte sjaal. (Foto EDB)

Bidprentje Bertrand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier