Kortrijk Koerse: “Laatste keer als na-Tourcriterium”

"De Tourwinnaar van dit jaar was te duur voor Kortrijk Koerse", vertelt voorzitter Kristof Vanfleteren. © JVGK
Redactie KW

De 82ste editie van Kortrijk Koerse wordt wellicht de laatste als klassiek na-Tourcriterium. Dat zegt voorzitter Kristof Vanfleteren. “Het wordt elk jaar moeilijker om renners aan de start te krijgen. We gaan dus opnieuw voor vernieuwing. Waarom geen vedettenkoers met ex-toppers als Tom Boonen en Johan Museeuw?”

Vrijdag is het hoogdag in de Guldensporenstad. Dan vindt de 82ste editie van Kortrijk Koerse plaats. De organisatoren verwachten opnieuw een massa volk, tot 15.000 toeschouwers die een glimp willen opvangen van de toppers die meestrijden om de overwinning. De affiche voor de 82ste editie is al enkele weken bekend, toch waren de voorbije dagen nog serieus lastig voor het bestuur. “Onze internationale topper Mark Cavendisch – die zwaar ten val kwam tijdens de Tour de France en die wedstrijd moest verlaten – kreeg pas eind deze week meer nieuws van zijn arts. Hij had zijn komst dus bevestigd, maar de kans bestond dat hij alsnog moest annuleren.”

“Ook met Mikel Landa, de knecht van Chris Froome, werd tot op het allerlaatste moment onderhandeld. Froome zelf aan de start krijgen, was geen optie. We hebben ons best gedaan, maar de Tourwinnaar is simpelweg te duur.”

Nieuwe formule

De samenstelling van het deelnemersveld is vaak een pittige klus en dat was dit jaar niet anders. “Het wordt almaar moeilijker om renners te overtuigen om mee te doen aan Kortrijk Koerse. Dat komt vooral door onze datum, die te laat valt na de Tour de France en te dicht bij de Ronde van Spanje. Daarom pakken we het vanaf volgend jaar anders aan.”

“Vroeger werd Kortrijk Koerse georganiseerd met 30.000 euro, nu met 240.000 euro”

“We gaan na deze editie nadenken over de toekomst van Kortrijk Koerse. Moet dit een na-Tourcriterium – dat eigenlijk veel te laat na de echte Tour wordt gereden – blijven? Ik denk alvast van niet. Waarom zouden we geen wedstrijd organiseren met ex-vedetten? Ik denk maar aan Tom Boonen of Johan Museeuw. Zij staan garant voor een mooie koers en vooral ook heel veel ambiance in de stad.”

Ook de Kortrijkzanenkoers wordt onder de loep genomen. “Met zestig deelnemers is de liefhebberskoers telkens in een mum van tijd uitverkocht. We denken er dus aan uit te breiden. De Kortrijkzanenkoers brengt telkens veel supporters op de been die hun favoriet naar de overwinning schreeuwen. En je kan er als winnaar ook iets extra uithalen, dat heeft Edgard Billiet bewezen. De winnaar van vorig jaar schreef zich in voor een wielerstage met de ploeg van Alberto Contador en werd dankzij zijn overwinning in de Kortrijkzanenkoers als enige Belg geselecteerd om mee te reizen naar Gran Canaria. Fantastisch, toch?”

Voorzitter Kristof Vanfleteren:
Voorzitter Kristof Vanfleteren: “We zijn het al gewoon om kritiek over ons heen te krijgen.”© JVGK

Wellicht komt er ook een vrouwenkoers. “Als voorsmaakje halen we Puck Moonen – de niet onknappe Nederlandse vriendin van Eli Iserbyt – naar Kortrijk Koerse. Ze zal samen met de bloemenmeisjes een mooie rol krijgen tijdens het evenement.”

Zonder vips, geen Koerse

Deze drastische veranderingen zullen ongetwijfeld kritiek met zich meebrengen, maar dat zijn ze bij Kortrijk Koerse intussen gewoon. “Toen we de wedstrijd verhuisden van de Doorniksewijk naar het stadscentrum hebben we heel veel negatieve commentaren over ons heen gekregen”, zegt Vanfleteren. “Maar er moest iets gebeuren. Kortrijk Koerse was op sterven na dood. De wedstrijd werd destijds in het leven geroepen door het handelsverbond van de Doorniksewijk, maar dat werd later opgedoekt. We hadden er gewoonweg geen plaats om de vips een goede plek te geven.”

Kortrijk Koerse is en blijft een feest van het volk, maar zonder vips en sponsors is er van koers helemaal geen sprake. De verhuizing was dus de enige juiste beslissing. Dat bewijzen de duizenden mensen die telkens naar de stad afzakken, maar ook het budget. Vroeger werd Kortrijk Koerse georganiseerd met 30.000 euro, nu met 240.000 euro.”

“Ik ben pro vernieuwing. Ik wil niet vastroesten en ook anderen de kans geven zich te smijten”

Een deel van die centen – een goede 15.000 euro – moet dit jaar worden besteed aan veiligheid. Omdat het terreurniveau nog altijd op drie staat, is het bestuur van Kortrijk Koerse genoodzaakt om extra maatregelen te nemen. “Op strategische plekken worden wagens geplaatst zodat tientonners niet op de feestzone kunnen inrijden. De Grote Markt – waar het volksfeest met de optredens plaatsvindt – zal enkel toegankelijk zijn via vijf in- en uitgangen. Er zijn telkens twee securitymensen aanwezig. Iedereen kan gefouilleerd worden en grote handtassen of rugzakken zijn niet toegelaten. De politie zal ook massaal aanwezig zijn.”

Voorzitterschap

Vanfleteren is bezig aan zijn vijfde jaar als voorzitter en laat uitschijnen dat ook daar verandering in kan komen. “Misschien blijf ik nog een jaartje, misschien ook niet. De besprekingen daarover moeten nog starten, maar ik ben pro vernieuwing. Ik wil niet vastroesten en ook anderen de kans geven om zich in het voorzitterschap te smijten.”

“Sowieso zal ons bestuur weer een aantal nieuwe mensen aantrekken. Dat is enkele jaren geleden gebeurd toen we de koers verhuisden naar het centrum en dat zal nu weer het geval zijn voor Kortrijk Koerse 3.0.”

(Nikita Vindevogel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier