Kortrijk Koerse gaat niet om vips, Kortrijk Koerse is vriendschap en gezelligheid

© BELGAIMAGE
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Mieke Verhelle, onze chef van KW Kortrijk-Menen, laat wekelijks haar licht schijnen over Kortrijk en het leven. Deze week kijkt ze verlekkerd naar Kortrijk Koerse.

Ik hou van eten. Tijdens het ontbijt verlekker ik me al op het avondeten. Als sinds ik een kind was, speelde eten een belangrijke rol in mijn leven. Mijn moeder kon fantastisch goed koken. Familiefeesten stonden altijd in het teken van voedsel en steevast probeerden we met zijn allen mijn grootmoeders voorraad leeg te eten. We slaagden er nooit in, maar het zorgde voor hilarische taferelen van mijn mémé die nóg een schaal broodjes wist op te duiken of nóg een rosbief uit de oven haalde.

In de meeste van mijn herinneringen speelt eten een hoofdrol. Het eerste etentje met mijn toenmalig lief en intussen huidige echtgenoot staat me nog levendig bij. Het eerste etentje met mijn schoonmoeder nog levendiger doordat ze – weliswaar per ongeluk – een glas rode wijn op mijn witte rok uitgoot. Mijn schooltijd staat dan weer gelijk met de ammoniakgeur van onverse paling. Het ingrediënt bezorgt me nog altijd rillingen.

Kortrijk Koerse? Dat is braadworst met pintjes

Ook nu nog zijn er gebeurtenissen die een bepaald soort voedsel vereisen. Terug thuis komen na een lange autoreis? Frietjes! Een kater doorspoelen? Pita! De Paasfoor? oliebollen! Op de kerstmarkt moet er glühwein vloeien. Oké, dat is geen voedsel en ik lust het niet eens, maar het hoort er gewoon bij.

En Kortrijk Koerse? Dat staat gewoon gelijk met braadworst en pintjes! De afsluit van de Kortrijkse congé slik je gewoon door met een braadworst en met flink wat gekaramelliseerde uien. Ik ben er zeker van dat de vips wel genieten van hun exquise hapjes, maar zich stiekem toch snakken naar het kermiseten. Je moet al een sterk karakter hebben om niet verleid te worden door de geur van gebakken uien. Want Kortrijk Koerse, dat is gewoon sfeer. Tussen het volk staan, mensen tegenkomen die je al een tijdje niet meer gezien hebt. Heroïsche verhalen over de voorbije vakantie. En een uur na de finish beseffen dat je eigenlijk niet weet wie gewonnen heeft, terwijl het voor de start al duidelijk was. Kortrijk Koerse, dat gaat niet om vips, dat gaat om vriendschap en gezelligheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier