“Kortrijk kan je nog te voet verkennen”

© OV
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Hij lag in een portiek weggedoken, ingeduffeld in een slaapzak. Aan de overkant van de straat stond een Maserati geparkeerd. Het was een tegenstelling die me bleef achtervolgen. Ik zou nog tientallen dergelijke daklozen in vergelijkbare slaapzakken zien tijdens mijn verblijf in Londen vorige week. Ik zag nooit zoveel daklozen en luxewagens bij elkaar.

Ik maakte automatisch de vergelijking met onze steden. In Kortrijk, de meest ondernemingsvriendelijke stad van Vlaanderen – de woorden van Gwendolyn Rutten (zie p. 45) – zie je ook wel luxewagens, maar ze zijn minder talrijk. Ook van de daklozen zijn er minder. Procentueel zullen het er misschien evenveel zijn, maar de problematiek valt nauwer op te volgen. Ik ben er quasi zeker van dat de Kortrijkse straathoekwerkers alle daklozen en hun slaapplek perfect in kaart kunnen brengen.

Ik kom altijd weer graag terug naar huis, waar de kroegbaas mijn bestelling kan voorspellen

Daarom moet Kortrijk niet te snel willen groeien als stad. Het is leuk om als stadsbestuurder te kunnen zeggen dat de kaap van 76.000 inwoners is gerond. Dat is niet enkel mooie marketing, het is ook een teken dat je nieuwe inwoners aantrekt. En vaak zijn dat jonge mensen die door gezinsuitbreiding je bevolkingsaantal opkrikken. Die doen je stad bruisen uiteraard, op elk vlak.

Ik ben echter tevreden met de schaalgrootte die Kortrijk heeft. We zijn de economische hoofdstad van de provincie, maar toch kan je de stad gemakkelijk te voet verkennen. Ik heb het in Londen geprobeerd, met blaren op mijn voeten tot gevolg. En dan had ik nog niet eens de helft van de stad gezien. Bovendien kennen de handelaars elkaar, ze helpen en ondersteunen elkaar. Buren doen nog boodschappen voor buren en de slager kent de namen van zijn trouwe klanten. Bovendien weten de inwoners wie hun beleidsmakers zijn en waar ze met problemen kunnen aankloppen. Ik hou wel van de sfeer in een wereldstad, af en toe. Maar ik kom altijd weer graag naar Kortrijk terug, waar de kroegbaas mijn bestelling kan voorspellen en ik niet over de daklozen struikel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier