Kortrijk is Europese Sportstad in 2018

© JDH
Redactie KW

Kortrijk mag zich in 2018 een jaar lang Europese Sportstad noemen. Dat werd vrijdag bekend gemaakt door de sportdienst en de stad. Het label ‘European City of Sport’ creëert een opening naar internationale erkenning en samenwerking.

De titel ‘European City of Sport’ wordt jaarlijks uitgereikt door ACES Europe dat – met de steun van de Europese Commissie – veel projecten die stedelijke sport promoten op die manier beloont en een duwtje in de rug geeft. De stad Kortrijk ondersteunde hun kandidatuur met een lijvig motivatiedossier ‘7 bruggen en 35 pijlers’.Voor het project werd 70.000 euro uitgetrokken: personeelsinzet, gebruik van bestaande middelen, het schrijven van het bid-dossier, de organisatie van drie dagen jurybezoek en te laten sporen met (sportieve) evenementen, promotie van de sport in het straatbeeld via onder meer bevlagging en druk- en zetwerk.

“Deze ‘investering’ komt sowieso ten goede aan het sportieve gebeuren en de citymarketing van de stad. Stel dat we de kwalificatie niet binnenhalen, ook dan is deze uitgave gericht en nuttig”, duidde schepen van Sport en Cultuur An Vandersteene toen. In augustus kreeg de stad de internationale jury op bezoek. Dat resulteerde vrijdag in de bekendmaking dat Kortrijk een jaar lang European City of Sport 2018 wordt.

“We komen daarmee op een internationaal sportplatform terecht”

“Het motivatiedossier ‘7 bruggen en 35 pijlers’ is niet enkel de verdienste van de stad en de sportdienst maar ook deze van de vele tientallen sportclubs met hun vrijwillige inzet, insteken en sterke organisaties. Met dit label komen we terecht op een internationaal sportplatform. Het creëert een opening naar internationale erkenning en samenwerking”, aldus Mia Maes, directeur Team Sport van de stad. “We doen een oproep om dit nog verder uit te breiden. De kandidatuur van de stad was niet zomaar ingegeven. De Sportdienst Kortrijk bestaat sinds 1969 en kende een enorme ontplooiing en evolutie. Tegelijkertijd staat de sport in Kortrijk ook voor een scharniermoment en dit met heel veel hernieuwde beleidsambities. Deze verschillende invalshoeken vormden dan ook een uitstekende basis voor deze kandidatuurstelling.

Het sterke beeld van de 7 bruggen en de 35 pijlers versterkt nog de ambitie om de inwoners via sport te verbinden en bruggen te slaan naar andere domeinen, partners en doelgroepen.” De 7 pijlers zijn: gedrevenheid om iets te bereiken, fairplay en respect, het versterken van het gemeenschapsgevoel, aandacht voor bijzondere groepen, bewegen, beleven en ontmoeten, investeren in een innovatieve en duurzame infrastructuur en sport ontmoet kunst. “Dit uitgangspunt sluit perfect aan bij de grote doelstellingen van ACES Europe: gezondheid, integratie, opvoeding en respect”, besluit de schepen van Sport en Cultuur. “Ik ben ervan overtuigd dat de stad dankzij het binnenrijven van de kwalificatie, het energieke en ondernemende sportief weefsel nog meer zal versterken.” De stad ontvangt in december de titel en bijhorende vlag in Brussel. Kortrijk kan later ook nog European City of Sport of the Year 2018 worden.

(PVHK, foto JDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier