Kortrijk heeft voortaan een CO2-neutrale sociale woonwijk

Minister Geert Bourgois en gouverneur Carl Decaluwé wandelden de nieuwe 'Venning' in. © LOO
Redactie KW

Vrijdag is in aanwezigheid van minister-president van de Vlaamse Regering Geert Bourgeois de eerste CO2-neutrale sociale woonwijk De Venning geopend in Kortrijk.

De opwaardering van de wijk heeft 35 miljoen euro gekost, waarvan de subsidies van Europa ongeveer tien procent uitmaken. De Venning is een pilootproject dat kadert in het ECO-Lifeproject. Zo beschikt de wijk nu over een eigen warmtenet, dat op temperatuur wordt gebracht door een stookinstallatie die werkt op houtsnippers.

Daarnaast zijn de woningen goed geïsoleerd en geventileerd en maken ze zoveel mogelijk gebruik van zonnewarmte. De sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning heeft ook aandacht voor de collectieve buitenruimte, waar de bewoners samen met de maatschappij instaan voor de aanleg en het beheer.

De vernieuwde wijk Venning biedt 196 energiezuinige huurwoningen en huurappartementen aan. Er zijn veel woningen voor grote gezinnen en 21 woningen die aangepast zijn voor rolstoelgebruikers. Doordat de types woningen heel divers zijn, kunnen de bewoners er levenslang blijven wonen. Het globale energieverbruik is verminderd tot zowat een achtste van het vroegere verbruik.

(IC)