Kortrijk heeft noodplan klaar bij hittegolf

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Vooral oudere mensen en chronisch zieken kunnen last hebben van te hoge temperaturen of aanhoudende warmte.

We konden de afgelopen weken al genieten van heerlijk zomerweer. Maar niet iedereen is blij als het kwik de hoogte ingaat. In extreme gevallen kan dit zelfs levensbedreigend zijn.

Stad Kortrijk roept zijn inwoners alvast op om een oogje in het zeil te houden. Woon je vlakbij oudere mensen, of weet je dat je zieke buurman last heeft tijdens warme dagen? Spring eens binnen en vraag of je iets kan doen. Heb je zelf onvoldoende tijd? Dan kan je een beroep doen op de medewerkers van de wijkcentra van het OCMW. Als je hen op de hoogte brengt, komen ze geregeld langs om een kijkje te nemen. Alle telefoonnummers van de wijkcentra vind je op www.kortrijk.be/ocmw/node/96708 .

Bel gratis 1777

Ontstaan er situaties waarbij je niet weet wat doen? Bel dan gratis naar 1777, mail naar 1777@kortrijk.be of maak een melding via de app 1777 die je kan installeren op je smartphone. De stadsdiensten zoeken dan naar een geschikte oplossing. Als oudere of zieke kan je ook op voorhand laten weten aan 1777 dat je graag wat hulp wil tijdens warme periodes. Tips om de warme dagen zo gezond en veilig mogelijk door te komen kan je vinden op www.warmedagen.be.

Dierenwelzijn

Ook honden (en andere dieren) hebben snel last van de warmte. Laat hen daarom nooit achter in de auto bij warm weer. Een stilstaande auto wordt in de zon snel heet, ook al staan de ramen een stukje open. De gemeenschapswachten en politie houden daarom een oogje in het zeil.

Wijkcentra open

Handig om weten is ook dat de wijkteams van het OCMW en de wijkcentra de hele zomer open blijven. Je kan in de wijkcentra altijd terecht voor een praatje, een fris drankje of een lekkere maaltijd. Ook de dienst maaltijden aan huis blijft op volle toeren draaien tijdens de zomermaanden.

Spring zuinig met water om

Door een duurzaam gebruik van drinkwater kunnen de beschikbare reserves zo goed mogelijk worden behouden en vermijd je dat er bij aangehouden droogte op termijn een tekort ontstaat. De stad legt voorlopig geen verbod op, maar roept de inwoners wel op om zuinig om te springen met water.

Warmweerregeling voor stadsmedewerkers

Op basis van de weersvoorspellingen beslist de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming (IDPB) in samenspraak met de stadssecretaris om een warmweerregeling toe te passen voor stadsmedewerkers die buiten werken. Momenteel is volgende regeling van toepassing: Men werkt van 5 tot 13 uur met één verplichte pauze van 30 min. Deze regeling is enkel voor teams die buiten werken en waar deze regeling mogelijk is. Op plaatsen waar openingsuren vastgelegd zijn of bij specifieke dagdiensten, kan deze regeling niet toegepast worden. Vanaf 12 uur dien je na 45 minuten werken een rust te houden van 15 min. Omdat de dienstverlening verzekerd moet blijven, spreekt iedereen binnen het team de rusttijden en pauzes af. Op de verschillende werkplaatsen wordt voldoende gekoeld water voorzien.