Kortrijk gaat in zes jaar van 6 naar 173 camera’s

Burgemeester Vincent Van Quickenborne bij een van de 17 nieuwe camera's op Kortrijk Weide. © JVGK
Axel Vandenheede

Tegen eind dit jaar zullen er in Kortrijk bijna 170 bewakingscamera’s zijn bijgekomen. De meest recente werden geplaatst op Kortrijk Weide. “Daar werden camera’s met lasertechnologie opgehangen”, aldus Vincent Van Quickenborne.

Op Kortrijk Weide heeft politiezone Vlas vorige week zes bewakingscamera’s in gebruik genomen. Sinds begin dit jaar werken er al zes die de dichte omgeving van evenementenhal Depart in de gaten houden. Parkeerbedrijf Parko heeft er bovendien vijf camera’s hangen. “In totaal 17 dus”, stelt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Op Kortrijk Weide hangen de eerste laser PTZ-camera’s in onze stad. Dat zijn draaibare camera’s met lasertechnologie. Daardoor kan de politie ‘s nachts tot 400 meter ver zien vanuit de dispatching.”

Twee van de vijf Parko-camera’s hebben nummerplaatherkenning. De ene hangt aan de kant Magdalenastraat, de andere aan de kant rotonde Blekersstraat. “Kortrijk Weide is op de parking na woonerf”, aldus nog de burgemeester. “Je mag dus niet zomaar vanuit de Magdalenastraat indraaien aan het CVO. Als je geen toestemming hebt, riskeer je een GAS-boete van 55 euro.”

Met de 17 op Kortrijk Weide erbij werken er in Kortrijk intussen 169 camera’s. Eind 2012 waren er dat… zes. Die werden toen geïnstalleerd op de Veemarkt en in de Zwevegemsestraat. “Dit jaar komen er nog vier ANPR-camera’s bij op de N50 tussen Bellegem en Kooigem. Daar komt een trajectcontrole in beide richtingen.” Eind 2018 zullen er in Kortrijk 173 camera’s in werking zijn.

In 2019 zullen er rond het nieuwe zwembad en de nabijgelegen voetgangerstunnel (die Kortrijk Weide met campus Howest-UGent zal verbinden, red.) een vijftal camera’s komen, aan de verlaagde Leieboorden een zevental. “Bij de heraanleg van het Casinoplein, die gepland is met de werken in de stationsomgeving, komen er nog eens 8 camera’s“, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier