Kortrijk Congé zoekt geëngageerde burgers

Redactie KW

Op 12 juli opent Kortrijk Congé een nieuwe, tijdelijke stad die er vertrouwelijk uitziet maar bij nader toezicht fundamenteel anders blijkt te zijn.

Kortrijk Congé, ‘a potential city’, wordt een tijdelijke stad die drijft op een ‘economie van acties’ en gaat de uitdaging aan om het besturingssysteem van deze mogelijke stad in handen te geven van nieuwe, ‘potentiële burgers’ die deze stad willen bewonen. Deze mogelijke stad is een plek waar er veel kan gebeuren met een ‘gemeenschapsexperiment’ geïnspireerd op tien projecten van creatievelingen uit Kortrijk, Brussel, Berlijn, Borgerhout, Eindhoven, Nancy, Utrecht, Wenen en zelfs Texas.

Engagement

Alle projecten hebben één ding gemeen: ze vertrouwen op het engagement van het publiek – ‘de burgers van Kortrijk Congé’ – om een dergelijke stad ‘mee te maken’. Er komt een sauna-stadhuis voor wie de politiek van deze mogelijke stad wil beïnvloeden, er worden nieuwe volksdansen uitgevonden, cocktails en wetsvoorstellen worden er deel van eenzelfde spel, medeburgers bouwen verblijfplaatsen, oplossingen voor mogelijke problemen worden gezamenlijk aangepakt en in plaats van financiële transacties komt er een algehele ‘economie van acties’.

Om dit te realiseren, zoekt Kortrijk Congé zoveel mogelijk burgers die vanaf nu mee willen denken en werken aan de opbouw van voldoende voedselvoorraad die tijdens het 25-uren-bestaan van de mogelijke stad aangeboden kunnen worden.

“Men kan meedoen en ‘aandeelhouder’ worden van a potential city”, aldus artistiek coördinator Kristof Jonckheere van Kunstencentrum Buda. “Men kan helpen door met kunstenaars mee te bouwen aan één of meerdere projecten, door de komende maanden mee te bouwen aan een gemeenschappelijke ‘voedselbank’ waarmee we de tijdelijke stad kunnen bevoorraden of door kunstenaars en festivalgangers een bed aan te bieden.”

(PVH)

>> Mailen kan naar info@budakortrijk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier