Kortrijk beraadt zich over sloop van voormalig cultuurhuis

Redactie KW

Schepen van bouwen en wonen Wout Maddens wil op het schepencollege van Kortrijk van maandag 26 januari de aanvraag bespreken van de bouw van een appartementencomplex in de Jan Persijnstraat.

Hij zal het schepencollege voorstellen om de bouwaanvraag te weigeren. De bouw van het appartementencomplex zou er komen na de sloop van het cultuurhuis, de voormalige cinema ‘de Gouden Lanteern’. In de plannen is sprake van een gebouw van 5 bouwlagen met ruimte voor 8 appartementen.

Collectief bezwaar met 311 handtekeningen

Hiervoor zou het cinemagebouw gesloopt worden. Dat werd gebouwd in 1921 en is van de hand van Richard Acke, een bekend Kortrijks architect uit het Interbellum. In de zaal, die plaats bood aan 700 toeschouwers, werden de eerste klankfilms in Kortrijk gedraaid. Het gebouw is niet beschermd, maar werd wel opgenomen in het inventaris van bouwkundig erfgoed.

Tijdens het openbaar onderzoek naar de aanvraag werden 6 bezwaarschriften en één collectief bezwaar met 311 handtekeningen ingediend. Schepen Wout Maddens: “Het klopt dat het gebouw als voormalige bioscoop een belangrijke socio-culturele waarde heeft. Maar volgens mij stelt de discussie zich niet of de zaal als cultuurtempel moet behouden blijven”, zegt hij. “Het gebouw vraagt te veel investeringen om te kunnen voldoen aan de huidige Vlarem-reglementering om onder andere geluidslast bij de buren te vermijden. Wie dit wel ziet zitten zal zelf met de centen over de brug moeten komen, want de stad heeft meer dan voldoende cultuurinfrastructuur.”

Vooral gevel in straatbeeld behouden?

Voor de schepen primeert het straatbeeld, met behoud van de gevel als voorbeeld van Interbellumarchitectuur. “Ik hoop dat een investeerder opdaagt om een ontwerp te maken, waarbij de gevel op een goede manier architecturaal geïntegreerd wordt in een nieuw ontwerp. Ik wacht de bespreking af in het schepencollege”, aldus de schepen.

Ook Onroerend Erfgoed Vlaanderen adviseert de stad in dezelfde zin. Zij spreken van een merkwaardige en beeldbepalende gevel en adviseren het project bij te sturen, waarbij de gevel van het gebouw wordt behouden en gerestaureerd en opgenomen in het nieuwe bouwproject.

(PVH)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier