Kortere wachtlijsten in Sint-Gerardus en Andante

Sociaal verpleegkundige Katleen Slembrouck en directeur Stefaan Fontaine van Sint-Gerardus zien de wachtlijsten in hun woonzorgcentra slinken. (Foto SLW)
Redactie KW

De tendens is dat de wachtlijsten iets korter worden in de woonzorgcentra van het OCMW in Menen en Lauwe. Enkel personen die veel zorg nodig hebben, komen nog op de effectieve lijst. Anderen worden vaak geholpen door in te zetten op een efficiëntere thuiszorg. Van een leegstand is geen sprake.

Lees alle artikels over dit onderwerp in ons Dossier rusthuizen

Katleen Slembrouck bevestigt dat ook in de woonzorgcentra van het OCMW Menen de wachtlijsten korter worden. Samen met haar collega Lies Ruaert staat ze in voor de intake-gesprekken en de opnames. “Dit betekent echter niet dat er een leegstand is“, duidt Katleen. “Er zijn nog wel degelijk wachtlijsten. Het is belangrijk te weten dat we een onderscheid maken. Er bestaat een effectieve maar ook een preventieve wachtlijst. Wie zwaar hulpbehoevend is, komt meteen op de effectieve wachtlijst. De andere aanvragers krijgen een plekje op de preventieve wachtlijst.”

Wie wil opgenomen worden op korte termijn of in de toekomst, krijgt een bepaald profiel toegewezen dat aangemaakt wordt op basis van een vragenlijst. Als daaruit blijkt dat iemand minder zorg behoeft, dan wordt die niet op de effectieve lijst geplaatst. Leeftijd speelt daarbij geen rol: iemand van 95 jaar kan minder zorg nodig hebben dan iemand van 65 jaar.

Twee wachtlijsten

“Dat onderscheid werd vroeger niet gemaakt”, legt Katleen uit. “Wat in ellenlange wachtlijsten resulteerde. Onze preventieve wachtlijst is ook nu nog behoorlijk lang in vergelijking met de effectieve. Maar helaas is een onmiddellijke opname voor wie het nodig heeft nog altijd eerder de uitzondering dan de regel. In Sint-Gerardus in Lauwe hebben we nog een aantal oudere kamers die ter beschikking staan, in Andante in Menen al helemaal niet. Wie een eenpersoonskamer wenst, moet jammer genoeg geduld uitoefenen. Dringende aanvragen lossen we op door interne verhuizen of door kortverblijven.”

Vroeger konden ouderen tientallen jaren in een wzc wonen, nu is dat veel korter

Momenteel kan je enkel worden opgenomen als je echt zorgbehoevend bent. Vroeger konden ouderen tientallen jaren in een woonzorgcentrum wonen, nu is de gemiddelde verblijfsduur veel korter. Dit gegeven en de selectie van wie op de effectieve lijst kan en wie niet, zorgen voor de slinkende wachtlijsten.

“Dat betekent niet dat we de anderen in de kou laten staan”, benadrukt Katleen Slembrouck. “Soms merken we dat kandidaten heel erg aandringen om opgenomen te worden, terwijl ze best nog lichamelijk uit de voeten kunnen. Dan zoeken we uit waarom dat zo is. In samenwerking met de thuiszorgcoördinatie van het OCMW komen we vaak tot een oplossing. Dikwijls ligt de oorzaak bij eenzaamheid of een onaangepaste woning. Dat proberen we op te lossen door een aangepaste thuiszorg. “

Er dienen zich nogal wat knelpunten aan in de toekomst. “Vooral bij jonge personen met een mentale beperking is dat het geval”, weet Katleen. “Voor hen is het heel moeilijk om een vaste verblijfplaats te krijgen, terwijl velen net heel zorgbehoevend zijn. Vaak is het woonzorgcentrum de enig overgebleven mogelijkheid. Ook als ze jonger zijn dan 65 jaar, kan een uitzondering aangevraagd worden.”

Online platform

De woonzorgcentra van het OCMW Menen bieden de aanvragers de mogelijkheid om ook op de wachtlijsten van Huize Ter Walle in Menen en O. L. V.-Middelares in Rekkem in te schrijven. Ook kunnen de aanvragers via een onlineplatform zelf de aanvragen beheren. “Dat zorgt sowieso voor een snellere opname, maar garandeert natuurlijk geen onmiddellijke opname. Wel zorgen we ervoor dat er altijd plaats is voor echte kortverblijven, daarmee bedoel ik personen die een medische ingreep hebben ondergaan en extra zorg behoeven of waar een mantelzorger even niet beschikbaar is”, besluit Katleen.