Kortemarkse serviceflats worden duurder: “Benidorm Bastards, maar dan omgekeerd”

Redactie KW

Een bewoner van een serviceflat in het complex Louwaege in Kortemark betaalt straks 21 euro per dag, 4 euro meer dan op vandaag.

Het OCMW van Kortemark zet volop in op de integratie en uitwerking van de integrale ouderenzorg in de gemeente Kortemark. Daartoe zullen de serviceflats in de toekomst, vanaf 1 juni 2016, onderdeel worden van de vzw Blijvelde. Dat deed wel wat stof opwaaien op de gemeenteraad.

OCMW-voorzitter Christine Logghe (CD&V) gaf enige duiding. “Het clusteren van alle dienstverlening met betrekking tot ouderenzorg zorgt voor schaalvergroting en efficiëntievoordelen. Ook zorgt de fysieke nabijheid van de serviceflats nabij het woonzorgcentrum voor opportuniteiten naar de dienstverlening van de bewoners toe. Eén van de gevolgen hiervan is dat er een dagprijsverhoging staat aan te komen van 4 euro. Deze verhoging is nodig om break-even te kunnen draaien.”

“Dit is een verhoging van maar liefst 24 procent”, aldus Mark Pollentier (N-VA). “De dagprijzen in andere gemeenten liggen een pak lager, omdat het daar een OCMW-rusthuis betreft. Nu geven jullie ook nog de serviceflats uit handen?”

Benidorm Bastards

“Een bewoner van een serviceflat in het complex Louwaege moet straks 21 euro per dag ophoesten in plaats van 17 euro, wat meteen goed is voor een extra kost van 1.640 euro per jaar”, aldus nog Mark Pollentier. “In het raamakkoord staat ook een clausule, die zegt dat de prijs verder mag stijgen tot hij kostendekkend is. Ik veronderstel dat er nog zwaardere prijsstijgingen aankomen na de verkiezingen? Dit is net het omgekeerde van de Benidorm Bastards. In dat programma houden oudjes de mensen voor de gek, maar hier doet de coalitie dat met de bejaarden.”

“Er is al lang geen verhoging meer geweest”, volgens burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD). “We investeerden in het verleden al zeer veel in buitenschoolse kinderopvang en in ouderenzorg, maar ik meen toch dat wie gebruik van iets maakt, daar ook moet toe bijdragen. Wij houden niemand voor de gek en qua zorgsector kan je ons niks verwijten.”

(JDK)

Lees alles over de gemeenteraad van Kortemark nu vrijdag in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier