Kortemarkse pony’s als heilzame therapie

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Zomervakantie is voor veel kinderen ook de tijd van allerlei kampen. In Kortemark kunnen ze in de Pereboomstraat 10 op ponykamp bij vzw De Ponyhoeve. Met hulp van vrijwilligers geven eigenaars Hendrik en Nathalie naast recreatie ponyrijden en ponykampen ook AAT: Animal Assisted Therapy.

De Ponyhoeve werd in 1998 opgericht en was oorspronkelijk helemaal uitgebouwd in Gullegem. “We waren er tien jaar actief, hadden er een concessie op een mooi domein, maar door politieke spelletjes moesten we er weg,” vat Hendrik Debrock (63) hun voorgeschiedenis samen. “Stoppen of verder gaan en een nieuwe locatie zoeken: dat was de vraag. We gingen op zoek, en net toen we dachten dat het ons niet zou lukken, vonden we deze hoeve hier te koop.” Een doorstart volgde, al bleven de nieuwe eigenaars niet gespaard van tegenslag. Toen ze de hoeve in Kortemark pas hadden gekocht, brandde het woonhuis na een kortstluiting namelijk volledig uit. “Na heel wat opknapwerken aan de stallingen en het woonhuis is de Ponyhoeve eindelijk werkklaar,” vertelt Hendrik Debrock, die samen met Nathalie recent zijn intrek nam in het nieuwe, her opgetrokken woonhuis.

Hendrik, in een vroeger leven vertegenwoordiger maar nu met pensioen, is al zowat zijn hele leven paardenliefhebber. “Ik deed ook wedstrijden en trainde paarden. Toen mijn zus op haar 23ste blind werd door suikerziekte, leerde ik haar paardrijden en begon ik ook andere slechtzienden les te geven. Daarnaast was ik ook tien jaar jeugdvoetbaltrainer. Met die ervaringen als bagage begon ik me te verdiepen in het AAT: Animal Assisted Therapy,” gaat hij verder. “En zo doen we op onze ponyhoeve nu wat we het liefst doen en waar we het best in zijn.”

“Veel mensen kennen bijvoorbeeld wel hippotherapie, maar AAT gaat verder,” legt Hendrik uit. “Hierbij komt het verzorgen en de omgang van pony’s aan bod. Het plezier van het samenwerken en het vertrouwen tussen mens en dier. AAT is ook heel positief voor kinderen met een fysieke en psychische beperking, en voor kinderen met autisme. Deze laatste zijn dikwijls vrij gesloten en door met dieren te werken, leren ze ook beter met mensen communiceren. Kinderen met een beperking ontdekken hier hun grenzen te verleggen,” aldus Hendrik die het voorbeeld aanhaalt van een rolstoelgebruikertje dat aan zijn klasgenoten kan tonen wat het op de ponyhoeve heeft geleerd. “Zo’n kindje is trots als het rechtop op de pony kan rijden, het dier kan borstelen en verzorgen. Dat doet wonderen voor zijn zelfvertrouwen.”

De vzw Ponyhoeve wordt gerund door Hendrik en Nathalie, maar kan daarnaast rekenen op heel wat hulp van vrijwilligers Nathalie en Veronique. “Maar nieuwe vrijwilligers zijn nog meer dan welkom,” benadrukt Hendrik. “Ze krijgen bij ons een kleine vergoeding en mogen in ruil ook gratis rijden, we hebben namelijk ook drie paarden. Niet alleen jongeren zijn welkom. Ook gepensioneerden die zich enkele uren kunnen vrijmaken voor bijvoorbeeld karweien op onze hoeve op te knappen. Ervaring is niet nodig, want ze krijgen van ons een kleine cursus omgaan met pony’s. Alle leeftijden zijn welkom.” Info op www.deponyhoeve.com.

(TL – foto KD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier