Korte windstoot zorgt voor meer vlammen dan gewild op Passchendaele Ceremony

Redactie KW

Aan het Crest Farm Canadian Memorial, op het einde van de Canadalaan in Passendale, werden donderdagavond naar jaarlijkse gewoonte de slachtoffers, zowel burgerlijke als militaire van beide kampen, van de Slag van Passendale herdacht tijdens de Passchendaele Ceremony. Dit jaar ging die herdenking gepaard met een klein brandje.

De herdenking wordt ook gekenmerkt door de aanwezigheid van tal van fakkels rondom het Memorial en tijdens de fakkeltocht nadien, die het traject van de bloedige laatste honderd meter volgt en eindigt aan de kerk van Passendale. Dit jaar hadden de natuurelementen het blijkbaar niet begrepen op de fakkels die in rekken brandend stonden opgesteld. Een korte windvlaag was genoeg om een eerste grote vlam van meters hoog te krijgen die alle fakkels in lichte laaie zette. Toen er ook knallen volgden van openspringende potten in de fakkels, sloeg een vlam over naar een tweede reeks fakkels, die meteen ook vuur vatten. Gelukkig waren de politiediensten alert. Alle deelnemers werden op een veilige afstand geëvacueerd en de brandweer van Zonnebeke was snel ter plaatse en had het vuur al vlug volledig onder controle.

Korte windstoot zorgt voor meer vlammen dan gewild op Passchendaele Ceremony

Uiteindelijk ging de geplande plechtigheid op het vastgestelde uur van start en werden er heel wat bloemen en kransen neergelegd aan het Canadian Memorial. Alleen de fakkeltocht moest het in mineur doen, doordat bijna alle fakkels in de brand waren gebleven. Na het hijsen van de Canadese vlag kon er ook nog wat anders gehesen worden tijdens de receptie op de marktplaats van Passendale. Na de receptie trok het gezelschap naar de kerk voor een concert onder leiding van fiddler Gavin Marwick. Acteurs brachten het verhaal van een Britse kapitein en een Duitse luitenant, die elk aan hun kant hun ervaringen neerschreven in de dagboeken ‘Some Desperate Glory’ en ‘In Stahlgewittern’.

(ZB – Foto’s ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier