Kordate kamerbode in rechtbank Kortrijk: “Sikhs niet welkom met tulband op”

Redactie KW

Twee Indische sikhs werden door een kamerbode uit de zaal gezet in de correctionele rechtbank van Kortrijk, omdat ze hun tulband niet hadden afgezet.

Sikhs dragen zowat altijd en overal hun kenmerkende tulband. Maar zelfs als toehoorder zijn ze zo niet welkom in de correctionele rechtbank in Kortrijk. (GF)

“Ik pas de wet toe”, zo legde een kamerbode van de correctionele rechtbank in Kortrijk de voorzitster van de rechtbank uit, nadat hij twee Indische sikhs met tulband gevraagd had hun tulband af te doen of de zaal te verlaten. De twee verlieten de zaal zonder morren en de rechter en de bijzitters hadden dat bemerkt. “Ze zijn toehoorder en moeten niet als betichte verschijnen”, vond de rechter, die haar kamerdienaar terug floot. Een advocaat kon de twee overtuigen terug de zitting bij te wonen. “Ik beslis hier. Als er een klacht komt, dan is het mijn verantwoordelijkheid”, vond de rechter.

Eén van de twee familieleden volgde de dag nadien, mét tulband de zitting. In Kortrijk vonden al meer incidenten plaats met de kamerbode, die ook dames met een hoofddoek de deur wees en al eens teruggefloten werd door de rechter.

(WDP)