Koppel voor rechter wegens belaging van directie De Brem in Oostende

Redactie KW

Een koppel uit Bredene staat terecht voor het belagen van de directrice en een afdelingsverantwoordelijke van de jeugdinstelling De Brem in Oostende.


De Brem is een instelling die kinderen opvangt uit een problematische opvoedingssituatie of die door een jeugdrechter geplaatst werden. Op 31 maart 2012 randden twee minderjarige jongens een vijfjarig meisje aan in de instelling. De Brem stuurde een van de jongens weg. De andere werd in een andere leefgroep geplaatst. Omdat de ouders van het meisje pas negentien dagen later op de hoogte werden gebracht en zij zich niet gehoord voelden door de directie, vreesden ze een doofpotoperatie en hingen ze aan hun woning een affiche uit met het opschrift ‘stop seksueel misbruik in kinderinstelling De Brem in Oostende’. De twee verdeelden ook flyers in zo’n 300 brievenbussen.

De Brem diende hierop een klacht in, maar het koppel werd door de Brugse raadkamer buiten vervolging gesteld. Even hielden ze zich kalm, maar toen ze opnieuw geruchten hoorden over vermeend misbruik in De Brem, gingen ze weer tot de actie over en begonnen ze de directrice en een afdelingsverantwoordelijke van de instelling te bestoken met brieven. Ze benaderden hen ook op straat. Hierop dienden de directrice en de afdelingsverantwoordelijke een klacht in wegens belaging.

De advocaat van het koppel vroeg in de Brugse rechtbank de gunst van de opschorting voor zijn cliënten, maar de procureur en de advocaat van de burgerlijke partijen verzetten zich daartegen. “Ze kregen al een gunst van de raadkamer”, stelde de procureur. “Hier is een krachtig signaal nodig, zoals een celstraf met uitstel.”

De rechter doet uitspraak op 8 december.

(AFr)