Koppel uit Zonnebeke ontsnapt maar net aan aanslag in Zaventem

Isabel en Stefaan klinken alsnog op de veertigste verjaardag van Isabel. "Een verjaardag in mineur, maar absoluut met het besef dat het geluk in kleine dingen schuilt", zegt Isabel. (Foto adz)
Redactie KW

Een citytrip voor de 40ste verjaardag van Isabel eindigde ei zo na in een drama. Een van de bommen op Zaventem ontplofte op amper tien meter van Isabel en Stefaan.

Isabel (40) en Stefaan (53) uit De Voerman in Zonnebeke hadden een citytrip gepland voor de veertigste verjaardag van Isabel. “Dinsdag was mijn verjaardag en we zouden tot donderdag naar Barcelona gaan”, zegt Isabel. “Isabel had het weekendje geboekt met Ryanair”, pikt Stefaan in. “De meeste vluchten van Ryanair stijgen op in Charleroi. Ik was er tot de ochtend van ons vertrek van overtuigd dat we naar Charleroi moesten. We hadden beter daar moeten opstijgen, dan hadden we dit hele drama niet hoeven mee te maken”, zucht Stefaan. “Het ironische is dat we eigenlijk graag een citytrip naar Parijs hadden gedaan”, gaat Isabel verder. “Maar door het verhoogde dreigingsniveau daar na de aanslagen van 13 november, durfde ik niet gaan. Daarom viel onze keuze op Barcelona. Wie had kunnen weten dat we alsnog oog in oog gingen staan met terreur?”

Gered door onbekende

Stefaan en Isabel waren die ochtend om 5.30 uur vertrokken met de bedoeling rond 7 uur aan te komen in Zaventem. “We hebben heel lang in de file gestaan”, zegt Stefaan. “We kwamen pas om 7.50 uur aan in de luchthaven. Toen we binnenkwamen hebben we meteen gekeken op het bord om te zien in welke rij we moesten inchecken. We moesten aansluiten aan de verste check-in.” Isabel: “Omdat we maar een paar dagen weg waren, hadden we enkel handbagage mee.”

“Een jongeman van de vliegmaatschappij vertelde dat we meteen mochten doorgaan. Dat is ons geluk geweest, want enkele minuten later ontplofte de eerste bom op de plaats waar wij net nog stonden”, gaat Isabel verder. “We hoorden een knal, maar beseften eerst niet wat er aan de hand was”, zegt Stefaan. “Toen vormde zich een enorme chaos en begonnen we net zoals iedereen te lopen. Kort na de eerste ontploffing was er een nieuwe explosie. Die was heel dicht bij ons. Het enige wat we konden zien was een enorme steekvlam uit het plafond. Daarna ging alles in een razendsnel tempo. De scherven vlogen in het rond, de lampen sprongen kapot en het plafond kwam naar beneden. Overal was er paniek en zagen we gewonde mensen. Isabel riep me constant toe dat we samen moesten blijven. Toen wisten we al dat dit een aanslag was.” “Ik was ervan overtuigd dat ze nog gingen schieten”, zegt Isabel. “Stefaan zei dat we dan direct op de grond moesten gaan liggen. Ik daarentegen was al op zoek naar een schuilplek, die er uiteraard niet was. Gelukkig kwamen er geen schoten en konden we doorlopen tot aan de hal van de douane.”

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier