Koppel uit Oostende wil één religie voor iedereen

Myriam Taes en Daniel Schaubauer heetten iedereen welkom in hun huiskamer. © JG
Redactie KW

Naar aanleiding van de Week van de Verenigde Naties voor harmonie tussen verschillende religies organiseerden Myriam Taes en Daniel Schaubauer afgelopen zondag een interreligieus meditatief moment in de eigen huiskamer in Oostende.

Iedereen die de Baha’i-gemeenschap, waarvan het koppel de drijvende kracht in Oostende vormt, een warm hart toedraagt, was welkom bij de lezing van enkele diepzinnige teksten die de filosofie van dit unieke geloof uitdragen.

Over het antwoord op de vraag in hoeverre hun geloof hun leven bepaalt, hoeven Myriam en Daniel niet lang na te denken. Daniel lacht: “We hebben elkaar leren kennen tijdens het eerste internationale Baha’i-congres, in 1963 in The Royal Albert Hall in Londen. Tussen vijfduizend andere gelovigen vonden we elkaar. Ik, een Zwitser uit Bern, en zij een Vlaamse uit Leuven. We werden een koppel. Eerst nam ik haar mee naar Bern waar ik werkte als ambassadeur voor de Verenigde Staten en later ben ik haar gevolgd naar België. Sinds we in Oostende wonen, organiseren we af en toe bijeenkomsten waarop gemediteerd of gepraat kan worden over het geloof.”

Klaar voor één religie

Maar wat is nu precies dit weinig bekende geloof dat twee mensen een leven lang aan elkaar kon binden? Baha’i vertrekt vanuit een welbepaald idee: eenheid van mensheid, van God en van de stichter van elke wereldreligie.

Myriam legt uit: “Volgens Baha’i is de mensheid vandaag klaar voor één religie. In feite moet je de huidige wereldreligies situeren rond een berg die nu samen beklommen kan worden, of zelfs moét worden. Tolerantie is niet genoeg, het louter verdragen van elkaars bestaan volstaat niet. Wij geloven in Christus, maar evengoed in Mohammed. Vanuit deze eenheid volgt dan automatisch wereldvrede, het ultieme streefdoel van Baha’i.”

Deze ‘Grote Wereldvrede’, zoals ze in Baha’i-geschriften wordt genoemd, maar waar evengoed naar wordt verwezen in de religieuze teksten van eender welke wereldreligie, is vandaag concreet binnen bereik. “Voor het eerst in de geschiedenis is het voor iedereen mogelijk de gehele planeet, met al haar volkeren in hun eindeloze verscheidenheid, in één perspectief te overzien. Wereldvredeis niet alleen mogelijk, maar zelfs onvermijdelijk. Ze is het volgende stadium in de evolutie van onze planeet”, zo staat er geschreven in de bundel die Myriam en Daniel voor de deelnemers hebben samengesteld.

En dat is iets waar menig mens, gelovig of niet, amen op zou willen zeggen.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier