Koppel uit Oostende is op zoek naar zijn reddende engel

19/04/17 om 07:53 - Bijgewerkt om 08:40

Een onbekende vrouw redde het leven van de 61-jarige Yolande Brachot. Ze begon onmiddellijk te reanimeren toen de vrouw een ademhalingsstilstand kreeg. "En dat redde haar leven", aldus haar man.

Koppel uit Oostende is op zoek naar zijn reddende engel

Marc Sannen en Yolande Brachot. © DJI

"Die vrouw heeft het leven van mijn vrouw gered. Als zij er niet geweest was, dan was ik mijn vrouw kwijt. Maar ik kreeg de kans niet om haar te bedanken." Een 67-jarige Oostendenaar lanceert een oproep naar een onbekende vrouw. Die redde vorige week maandag kort na de middag het leven van zijn vrouw in de Albert I-promenade in Oostende. Yolande Brachot (61) uit Oostende lijdt aan een zeldzame ziekte en stuikte maandagmiddag ter hoogte van Café de Madrid plotseling in elkaar. De vrouw kreeg een ademhalingsstilstand en daardoor klopte ook haar hart niet meer. "Ze was met een vriendin en haar zoon op weg naar het café", zegt haar echtgenoot Marc Sannen (67). "Plots stond die zoon hier weer voor de deur. Er was iets met Yolande gebeurd. Ik ben onmiddellijk naar daar gesprint."

Klik gemaakt

Een vrouwelijke omstaander had alles zien gebeuren en was al begonnen met reanimeren. De vrouw deed zowel de mond-op-mondbeademing als de hartmassage. Een dertigtal mensen stond er rond te kijken. Marc werkte jaren als professioneel brandweerman bij Janssens Pharmaceutica en als onderofficier bij de brandweer van Mol. "Ik ben onmiddellijk beginnen helpen", zegt hij. "Heel vreemd, maar ik kon in mijn hoofd een klik maken. Dat was op dat moment mijn vrouw niet meer, maar wel iemand die in nood verkeerde." Marc en de onbekende vrouw kregen Yolande er samen weer door. Ondertussen herstelt ze in het ziekenhuis. De spoedartsen waren duidelijk: zonder het ingrijpen van die vrouw zou Yolande de aanval niet overleefd hebben. "Die eerste paar minuten waren cruciaal", zegt Marc. "Het toont eigenlijk aan dat iedereen zou moeten kunnen reanimeren. Die vrouw heeft dat geweldig goed gedaan. Ik en mijn vrouw zijn haar dan ook onwaarschijnlijk dankbaar."

Bedanking doet deugd

En net dat kon Marc de onbekende vrouw nog niet persoonlijk zeggen. Daarom lanceerde hij zijn oproep via de sociale media. "Ik ben met de ziekenwagen meegegaan en uit ervaring weet ik al dat alles op zo'n moment heel chaotisch verloopt", zegt hij. "Die vrouw was dan ook verdwenen voor ik haar goed en wel kon spreken. Ik heb de spoedartsen en het brandweerpersoneel al bedankt. Maar ook die vrouw verdient alle lof en dat zouden we haar graag persoonlijk kunnen zeggen. Ik heb in heel mijn carrière als brandweerman misschien drie keer een bedanking gekregen. En ik weet dat zoiets wel deugd kan doen." Ook Yolande zou haar graag persoonlijk bedanken. Ook al is ze nog volop aan het herstellen. "Ik heb nog mindere dagen, maar momenteel gaat het goed met me", zegt ze. "Allemaal dankzij die vrouw. Ze wist duidelijk wat ze moest doen. Als zij niet zo alert had gereageerd, dan was ik er niet meer."

(TLG/DJI)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!