Koppel uit Dentergem krijgt miljoen euro schadevergoeding voor mishandelde baby

Redactie KW

De ouders van een kind dat naar onthaalmoeder Patricia M. (42) in Wakken ging, hebben dinsdag elk een schadevergoeding van 50.000 euro toegekend gekregen. Aan het kind zelf, dat nog minderjarig is, kende de rechtbank in Kortrijk 899.791 euro toe. Het kind is zo goed als blind en kan niet eten, stappen of praten.

Het kind van een koppel uit Dentergem werd in 2006 door onthaalmoeder Patricia M. door elkaar geschud. De baby liep daarbij een hersenletsel op. Het kind zit nu in een rolstoel en heeft constante zorg nodig. De kinderverzorgster werd in april 2009 veroordeeld voor mishandeling van drie kindjes in haar opvang. Ze kreeg een voorwaardelijke celstraf van vier jaar.

Tien jaar na de feiten

De slachtoffers kregen toen provisionele schadevergoedingen toegekend, maar zagen tot op heden geen cent. Een deurwaarder stelde vast dat de vrouw insolvabel was. “Mijn cliënten hebben mij geconsulteerd voor een definitieve begroting. Met een concreet bedrag op zak kunnen zij naar het fonds stappen en daar financiële steun krijgen. Die is evenwel beperkt tot maximum 62.000 euro”, licht de advocaat van het koppel toe. De medische zorg voor hun kind en de aanpassingen van woning, wagen … kostte de ouders al een fortuin.

De rechtbank begrootte de schade voor het kind zelf, tien jaar na de feiten, op bijna 900.000 euro, materieel en moreel. De moeder en vader van de jongen krijgen elk een morele schadevergoeding van 50.000 euro.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier