Koppel uit Brugge reist de wereld rond met mobiel mini-huis

Redactie KW

Een koppel uit Brugge reist binnenkort de wereld rond in hun eigen huis van amper 18 m² groot. Nick Dalle (29) en Fien Veireman (29) zijn volop bezig met de bouw van hun mobiel huis en zorgen voor een primeur in België als ze effectief op de baan komen.

Kostprijs van hun droomhuis: amper 25.000 euro. “Voor ons is dit pure vrijheid. Als we te lang op één plaats blijven, worden we zot.”

“Néééén, het is geen mobilhome. Een caravan? Dat zeker niet.” Fien Veireman (29) en Nick Dalle (29) lachen als ze voor de zoveelste keer moeten uitleggen dat hun plannen voor een mobiel huis op elk vlak verschillen van een doordeweekse camper. Een ‘Tiny house’ is in de Verenigde Staten en Scandinavië – in tegenstelling tot bij ons – al volledig ingeburgerd. Simpel gezegd is het een huis met alles erop en eraan die wordt gebouwd op een mobiele trailer. Voeg er een wagen met krachtige motor om het gevaarte vooruit te trekken aan toe en je bent vertrokken. “De hele wereld rond in je eigen huis. Fantastisch toch”, straalt Fien. Het concept klinkt niet alleen simpel, het is het ook. “Geloof het of niet: alles wat je in een normaal rijhuis vindt, zal ook in ons mobiel huis aanwezig zijn. Een douche, een keuken, zetels, verwarming … Alles”, zeggen Fien en Nick in koor. “Verder maken we gebruik van een composttoilet. Wie weet kunnen we zo nog onze tuin bemesten als we ergens lang ter plaatse blijven.”

De beperkte oppervlakte van het huis – 7,20 meter lang, 4 meter hoog en 2,54 meter breed – wordt ruimschoots goedgemaakt door de praktische indeling én het installeren van zowaar een bovenverdieping. “Het huis zal ongeveer vier meter hoog zijn. Ideaal om een loftgevoel te creëren en de slaapkamer bovenaan in te richten. De trap naar de slaapkamer wordt ingericht als kast“, zegt Nick.

Koppel uit Brugge reist de wereld rond met mobiel mini-huis

Blijft de vraag of deze constructie toch écht niet wat lijkt op een caravan. “Het antwoord blijft nog steeds neen. En zet daar gerust wat uitroeptekens achter”, lachen Nick en Fien. Een verdere kijk op de bouwplannen leert dat het koppel weet waarover ze praten. Zonnepanelen voor de energie, een waterreservoir van 500 liter dat regenwater opvangt én een installatie die dit alles omzet in warm water voor een deugddoende douche. Het ‘Tiny house’ van de Bruggelingen heeft het binnenkort allemaal. Ook een frigo, speciale wasmachine en stopcontacten ontbreken niet op het lijstje. “In totaal zal ons huis zo’n 3,5 ton wegen. We weten beter dan wie ook dat we langs de snelweg heel wat bekijks zullen hebben”, zegt Nick. Nu hun bouwplannen zo goed als rond zijn, rest het koppel enkel nog het bouwen zelf. Ook dat neemt Nick volledig voor zijn eigen rekening. De volledige constructie bestaat uit houtwerk, waarna schapenwol wordt gebruikt voor de isolatie. “Ik reken toch wel op een 3-tal maanden om alles klaar te krijgen. Daarna volgt nog de inrichting. Al reken ik daar vooral op Fien”, zegt Nick met een knipoog. Al lijkt Fien zelf zich in die rol te schikken. “Met veel plezier zelfs. Ook hier gaan we heel wat materiaal recycleren en alles zodanig bouwen dat we onze ruimte optimaal kunnen benutten.”

Koppel uit Brugge reist de wereld rond met mobiel mini-huis

Door de omvang van hun huis wordt het op sommige plaatsen moeilijk rijden. In een binnenstad als Brugge wordt het zelfs zo goed als onmogelijk. “Ach, dat is dan ook niet onze ambitie. We willen de wijde wereld verkennen. We zijn nu 2,5 jaar samen en van in het begin wisten we van elkaar: we willen de wereld zien. Het liefst van al samen”, vertelt Fien. “En als we dan toch eens een binnenstad willen verkennen, koppelen we ons huis los en rijden we verder met enkel de wagen. Handig toch.”

Weinig luxueus? De vrijheid en natuur rond ons heen maakten alles goed.

Het voorbije anderhalf jaar trokken Fien en Nick er al op uit naar IJsland, Alaska en Scandinavië én woonden ze 8 maanden lang in Canada. “In Scandinavië overleefden we in een ‘Caddy’ die we volledig ombouwden tot een mini-slaapkamer. Weinig luxueus? De vrijheid en natuur rond ons heen maakten alles goed. Het gevoel van ergens te zijn waar op dat moment bijna niemand anders is … Onbeschrijfelijk. Het eerste deel van onze wereldreis sterkte onze overtuiging om een mobiel huis te bouwen. Zo zijn we altijd thuis, maar toch ook weer niet. Het zal een héél speciaal gevoel geven”, getuigt het koppel. Over de kwaliteit van hun ‘Tiny house’ hoeven ze zich alvast geen zorgen te maken. Bij een deftig onderhoud kan de woning minstens 30 jaar probleemloos overleven. Een renovatie of herstelling in die tijd lukt zonder probleem. “En dat voor alles bij elkaar zo’n 25.000 euro. Waar vindt iemand nog zijn droomhuis voor die prijs?”

Ter land, ter zee of in de lucht, hondje Flo gaat overal mee

Tijdens al hun reizen en toekomstplannen is er alvast één constante. “Flo, ons hondje. Die is er echt wel altijd en overal bij. Ze is een beetje ‘ons kindje’. Ter land, ter zee of in de lucht, Flo gaat overal mee”, vertelt Fien met de glimlach. Als alles goed gaat, trekt het trio er binnen enkele maanden op uit om de rest van de wereld te verkennen. “Al moet dat niet altijd ver zijn. Zo staat Zwitserland ook hoog op ons verlanglijstje.”, gaat Nick verder. “Of we dan nooit nog in België zullen zijn? Zeker wel. Al maken we nooit veel plannen op voorhand. Bij ons is het vaak ‘go with the flow’. En we hebben natuurlijk af en toe regen nodig om ons waterreservoir bij te vullen. In België ben je dan wel aan het juiste adres.”

De wetgeving in België is echt zo ingewikkeld zoals veel mensen denken

Enig probleem in België is de wetgeving die het koppel en hun plannen beperkt in hun vrijheid. Hun domiciliëring plaatsen op hun mobiel huis kan – in tegenstelling tot een groot deel andere landen – niet. Ook een postbus aanmaken is wettelijk niet mogelijk. Daardoor staat het koppel binnenkort officieel gedomicilieerd bij hun ouders. Ook een staanplaats vinden in ons land is niet evident. “Bouwgrond kopen en die gebruiken om te verblijven als we in het land zijn, is in Vlaanderen niet toegelaten. Enkel mensen die ons hun tuin ter beschikking stellen waar wél al op gebouwd is, kunnen ons helpen. Tenzij we uitwijken naar een recreatiedomein. Dan is het bijvoorbeeld in Wallonië wel mogelijk om onze domicilie daar te zetten. Je ziet: de wetgeving in België is echt zo ingewikkeld zoals veel mensen denken”, lachen Fien en Nick. Het levensmotto van het koppel – ‘We travel not to escape life but for life not to escape us’ – vat hun idee misschien nog het best samen. “Ach, uiteindelijk willen we gewoon de wereld zien terwijl we ons toch thuis voelen. Simpel toch?”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier