Koppel krijgt GAS-boete uit Brussel, maar is daar nooit geweest

© DDM
Redactie KW

Een koppel uit Sint-Kruis kreeg een GAS-boete voor het parkeren in een voetgangerszone in Brussel, terwijl ze daar nooit geweest zijn. “We hebben uiteindelijk de deurwaarder betaald om onze inboedel niet te moeten afgeven”, zegt Rita Pollet.

“Al van in januari 1978 heb ik mijn rijbewijs en nog nooit heb ik, voor gelijk wat dan ook, een boete gekregen.” Rita Pollet (64) uit Sint-Kruis was trots op haar onbesmette blazoen als het op het naleven van de verkeersregels aankwam. Een tijdje geleden kwam daar plots verandering in, ook al had ze nog steeds geen enkele regel overtreden. In april vorig jaar viel plots een aanmaning in de bus van de juridische dienst van de stad Brussel voor het betalen van een GAS-boete van 55 euro die in november 2015 uitgeschreven werd. “Ik zou geparkeerd hebben in een voetgangerszone in de ‘Rue des Grands Carmes’ dichtbij de Grote Markt van Brussel”, zegt Rita. “De nummerplaat komt overeen met die op mijn wagen, alleen ben ik nog nooit van mijn leven met de auto in Brussel geweest. Sterker nog, ik zou het al helemaal niet aandurven om in zo’n drukke stad rond te rijden, mijn autootje kocht ik enkel om rond de kerktoren te toeren.”

Termijn verstreken

Het koppel besliste logischerwijs actie te ondernemen en trok richting het Brugse politiecommissariaat. “Er werd een interventiedossier opgemaakt en daar werd ons verteld dat we bij de stad Brussel moesten zijn om dit probleem aan te kaarten, maar daar kregen we geen gehoor. Toen ik het de inspecteurs vertelde, hebben ze zelf nog geprobeerd te bellen, ook zonder resultaat”, herinnert Willy zich nog. In juli van vorig jaar viel een eerste aanmaning van de deurwaarder in de bus. “Ondertussen was de rekening al opgelopen tot 89 euro en schreven we een brief naar de deurwaarder. Via hem kregen we eindelijk contact met de stad Brussel en daar kregen we te horen dat het grote probleem was dat de dertigdagentermijn van het bezwaar tegen het PV overschreden was. Dat we onmogelijk bezwaar konden aantekenen tegen een PV die we niet gekregen hebben, ging er daar niet in”, foetert Willy.

Toch betaald

Uiteindelijk kreeg het koppel een afdruk van het PV in handen waaruit wel degelijk blijkt dat Rita haar nummerplaat erop staat. “Heeft de controleur mistikt of rijdt er daar iemand rond met een illegale kopie van onze nummerplaat, we hebben er het raden naar”, zucht Rita. De administratieve rompslomp die ondertussen al meer dan een jaar aansleept, kwam vorige maand tot een abrupt einde. “Er werd ons geadviseerd om de boete te betalen, ondertussen opgelopen tot 238 euro, of anders werd onze inboedel in beslag genomen. Wij kunnen niet bewijzen dat we daar niet geweest zijn, maar zij ook het omgekeerde niet. Uiteindelijk hebben we de boete betaald om onze spullen niet kwijt te raken, maar het hoeft geen betoog dat we gedegouteerd zijn hier niks tegen te kunnen doen. We hadden leukere dingen kunnen bedenken om dat geld aan te spenderen, al vraag ik me af wat ik moet doen als er morgen weer zo’n brief in de bus valt?”

(DDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier