Koppel dat huis gekraakt zag vraagt politiebescherming krakers

Het huis van Braeye in de Holstraat in Gent werd gekraakt. Momenteel woont een groep Roma in haar woning. © Google Maps
Redactie KW

Het Gentse koppel dat vrijdag een Facebookoproep lanceerde nadat hun huis recent gekraakt werd door Roma, vraagt de Gentse politie nu om de krakers te beschermen tegen agressie. Dat blijkt uit een nieuwe Facebookpost. Haar originele post staat niet langer online.

De oproep van de Roeselaarse Sarah Braeye over Roma die hun in december gekochte woning kraakten, lokte enorm veel reacties uit. De originele post waarin de vrouw de situatie beschrijft, werd ondertussen ook van haar Facebookprofiel gehaald.

In een nieuwe post zegt Sarah Braeye “honderden oproepen tot haat en actie tegen de Roma” ontvangen te hebben, en de voorbeelden die ze aangeeft laten weinig tot de verbeelding over. “Laten wij echter heel duidelijk zijn: ten stelligste distantiëren wij ons van eender welke oproep tot haat, discriminatie, racisme of geweld”, zegt Braeye. “Geen van deze mág en kán een oplossing inhouden! Wij vragen de politie van Gent dan ook om de Roma-familie die zich momenteel in ons huis bevindt, indien nodig, politionele bescherming te bieden tegen alle vormen van gewelddadige actie.”

Polarisering, haat en stigmatisering

Sarah Braey, afkomstig uit Roeselare, roept op tot verdraagzaamheid maar wil wel een snelle oplossing.
Sarah Braey, afkomstig uit Roeselare, roept op tot verdraagzaamheid maar wil wel een snelle oplossing.© Facebook

Braeye “eist” van de bevoegde instanties een snelle oplossing voor hun particuliere situatie, maar roept politici meteen ook op om een duurzame en menswaardige oplossing voor de nijpende problematiek. Geschrokken van de reacties, zegt ze de groeiende polarisering, haat en stigmatisering te betreuren. “Wij willen daar onder geen beding aan bijdragen, ook niet via onze oproep”, klinkt het. “Helaas blijkt dat nu net wel het geval te zijn en dat is iets om heel terecht bang voor te zien. Of niet soms?”, besluit ze.

Extra patrouille

De Gentse politie gaf rond de middag aan dat er sinds zaterdagmorgen extra gepatrouilleerd wordt in de Holstraat. “Dit is een preventieve maatregel, om de openbare rust en veiligheid te garanderen”, benadrukt Liesbet De Pauw. Concrete dreigingen kreeg de politie niet, maar de oproepen op sociale media werden wel gelezen.

De politie herhaalt verder dat ze op een gerechtelijke beslissing wacht. “Als we een gerechtelijk bevel krijgen dat de mensen uitgezet moeten worden, dan kunnen we als politie bijstand verlenen als de mensen bij een uitzetting niet vrijwillig vertrekken”, klinkt het.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier