Kopie Koffie wint Kortrijkse Groeningeprijs

Geert Bourgeois, met naast zich Karel Pottie, reikte de trofee uit aan Hannes Coudenys. © JVGK
Axel Vandenheede

Maandagavond reikte minister-president Geert Bourgeois in Kortrijk de Groeningeprijs uit. Kopie Koffie is de eindlaureaat.

De Groeningeprijs werd in het leven geroepen door het Guldensporencomité. Met die prijs wil het een nieuwe zaak in de bloemetjes zetten die koos voor een Nederlandstalige naam die verwijst naar ofwel het pand waarin het is gevestigd, ofwel de activiteit van de zaak.

“In Kortrijk had je vroeger veel meer zaken met een Nederlandstalige naam”, stelt juryvoorzitter Frans Debrabandere. “Om een voorbeeld te geven: op de Kortrijkse Grote Markt zijn er nu nog drie: Zeeman, café West-Vlaanderen en restaurant OnsKeuken. Die laatste naam is dan nog eens verkeer: eigenlijk moet het OnzeKeuken zijn.”

Houten gulden spoor

In totaal waren er 14 inzendingen en de jury weerhield uiteindelijk drie kandidaat-winnaars na een eerste ronde: Haartiest (Jan Persynstraat), De Beste Kamer (Overleiestraat) en dus Kopie Koffie (Veemarkt). Hannes Coudenys nam de prijs – een houten gulden spoor – in ontvangst.

Hannes Coudenys, Deborah Debaere en zoontje Rae.
Hannes Coudenys, Deborah Debaere en zoontje Rae.© JVGK

“Eigenlijk had mijn vrouw (Deborah Debaere) de prijs moeten afhalen, want zij is de zaakvoerder”, lacht hij. “Het is alvast een leuk gegeven dat we wonnen, want we hadden het niet verwacht. We hebben ook niet speciaal een Nederlandstalige naam voor de zaak gekozen. Onze andere zaak heet Creacopy. Kopie Koffie vonden we gewoon goed klinken.”

“Jonge mensen staan vandaag niet stil bij het feit dat we zo veel niet-Nederlandse woorden gebruiken en misschien moeten we dat wel eens doen. Zelf ben ik met sociale media en vloggen bezig en gebruik ik dus ook voortdurend Engelse termen. Dat kan ook niet anders en ik zou het ook niet anders willen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier