Koorddansers van kathedraaltoren naar Belforttoren tijdens Gevleugelde Stad in Ieper

Eén van de groepen zal op een slap koord van een 2-tal cm en op 60 meter hoogte wandelen van de toren van de kathedraal naar de toren van de Lakenhalle. © TP
Redactie KW

De Gevleugelde Stad in Ieper heeft dit jaar een opvallend hoogtepunt: een Belgische recordpoging koorddansen op 60 meter hoogte van de toren van de kathedraal naar de toren van het belfort.

CultuurCentrum Ieper en VOKOR fv organiseren op 6, 7 en 8 april de 15de editie van De Gevleugelde Stad, een promotieplatform voor straatartiesten uit binnen- en buitenland dat gratis toegankelijk is voor iedereen. “We verwerven meer en meer wereldwijde uitstraling. Artiesten uit 25 verschillende landen en alle continenten schreven zich in”, vertellen Frank Poelvoorde en Jan Victoor.

Breed publiek is de grote winnaar

“Ook organisatoren die naar De Gevleugelde Stad komen worden internationaler. Het brede publiek is de grote winnaar en ziet voorstellingen van gedreven kunstenaars, die het beste van zichzelf geven. Niet het onmiddellijk geldgewin, maar de hoop op doorbraak of meerdere contracten in de hele wereld drijft de artiesten naar Ieper. Blijkbaar is deze stad heel interessant om schaarser geworden contracten binnen te halen, want we hebben een recordaantal inschrijvingen van 311 artiesten. We selecteerden 282 artiesten die samen 300 optredens verzorgen: circustechnieken, mime, installaties, jongleerkunsten, vertellingen, theater, dans, muziek, poppenspel, vuurspektakels en projectie, mobiel of ter plaatse, in stilte of met muziek, op de grond of in de lucht, gewaagd of vol humor. Bij slecht wordt De Gevleugelde Stad het grootste en enigste indoorstraattheaterfestival ter wereld. We waren op zoek naar extra effen verharde oppervlakte en een gebied dat ‘s avonds afgesloten kon worden. We kozen de secundaire school Heilige Familie als nieuwe locatie, naast het historisch centrum, de vestingen en CC Het Perron als ontmoetingsplaats. Treintjes verzorgen een gratis pendeldienst.”

Recordpoging

De organisatie benadrukt dat alle artiesten evenwaardig zijn. “De groep van het letterlijk hoogste niveau is Lyapunov uit Leuven met een lid uit Poperinge. Zij gaan voor een Belgisch record: op een slap koord van een 2-tal cm en op 60 meter hoogte wandelen van de toren van de kathedraal naar de toren van de Lakenhalle.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier