Kookeet in Brugge verwacht vandaag en volgende dagen 100.000 bezoekers

Redactie KW

Op ‘t Zand in Brugge is zaterdagvoormiddag de vierde editie van het culinaire festijn Kookeet van start gegaan.

De officiële opening vond om 11 uur plaats op de fontein van ‘t Zand, voor de gelegenheid aangekleed met geteelde groenten door leerlingen van het Land- en Tuinbouwinstituut (LTI) van Oedelem. Het resultaat is een seizoensgroentetapijt onder de beeldengroepen van de fontein.

“Topevenement”

Bij de opening interviewde presentatrice Sabine Goethals enkele stakeholders van dit culinaire evenement, waarop het publiek na het aankopen van jetons heerlijke hapjes aan democratische prijzen kan aanschaffen. Brugs schepen van Evenementenbeleid Annick Lambrecht (sp.a) : “Kookeet is een topevenement is dat voor Brugge met de Heilig-Bloedprocessie te vergelijken valt.”

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) : “De selectie van de dertig deelnemende topchefs gebeurde op basis van kwaliteit. De stands op Kookeet kregen dit jaar een constructie mee die op groei berekend is. Door te werken met open keukens, krijgt het publiek ook een indruk van hoe het er aan de fornuizen aan toe gaat.”

Zes nieuwe chefs

Onder de dertig chefs zitten er zes nieuwe. Er zijn ook aparte champagne-, wijn- en koffiebars. De wijnen werden geselecteerd door topsommeliers van de Brugse hotelscholen Ter Groene Poorte en Spermalie. Daarnaast is er een zwarte demoruimte die in het teken staat van gesprekken die het publiek kan bijwonen. Zo komen er chefs vertellen over hun werk, is er een bioboer die het publiek zal informeren over zijn bezigheden en krijgt ook jong talent een forum aangeboden. Veertien Kookeetchefs geven ook een kookdemonstratie. Geert Van Hecke van De Karmeliet, de ‘godfather’ van dit evenement, restaurateur Patrick Devos en chocolatier Dominique Persoone wezen er op dat Kookeet zwaar inzet op hygiëne en netheid.

Moestuinman

Eregast dit jaar op Kookeet is moestuinman Wim Lybaert. Hij bereidde een hapje op basis van tomaten, basilicum en Noordzeekrab.

Kookeet, dat grotendeels overdekt is, loopt tot en met komende maandag, elke dag van 11 tot 21 uur. Over de drie dagen verspreid verwachten de organisatoren zo’n honderdduizend bezoekers. Om de relaxte sfeer van het evenement te onderstrepen, zorgen de dj’s van de Brugse jongerenradio Villa Bota voor aangepaste muziek.

Info : www.kookeet.be

(SVV, foto FPB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier