Koninklijke Sportclub Bissegem huldigt leden

Redactie KW

Jacqui Verhelst (72) is vijftig jaar bestuurslid bij wielerclub Koninklijke Sportclub Bissegem. Dat moet gevierd worden, vond voorzitter Jean-Pierre Vroman (62), die zelf 25 jaar actief is als voorzitter van de club.

“Mijn hele leven lang al ben ik koersliefhebber”, zegt Jacqui, die begin jaren zestig in Bissegem kwam wonen met zijn ouders. “Mijn vader hield ook van de koers. Op café hoorden we dat ze nog mensen zochten voor de sportclub. Ze trokken me aan als seingever en zo ben ik erin gerold.”

Jacqui werd na enkele jaren hulpsecretaris en later secretaris. Die taak neemt hij nog altijd op zich. Zelf heeft Jacqui nooit gekoerst, maar nog elk weekend is hij paraat op een wielerwedstrijd. Seingever is hij ook nog altijd. Hij is voorzitter van het bestuur van de seingevers. “Als er niet voldoende seingevers zijn, kan een wedstrijd niet starten. We zijn actief bij koersen, maar ook bij loopwedstrijden, duatlons en triatlons. Mijn echtgenote Liliane gaat overal met mij mee.”

218 deelnemers

Jacqui had geld nodig om koersen in te richten en op zijn zoektocht naar sponsors kwam hij bij Jean-Pierre Vroman terecht, die toen een schrijnwerkerij had in Bissegem. “Na de koers kwam de vraag of ik tot het bestuur wilde toetreden, want ze hadden een voorzitter nodig.”

Jean-Pierre is sinds twee jaar met pensioen. Hij woont ondertussen in Wevelgem. “Als voorzitter moet je de koers niet goed kennen, je moet het bestuur laten samenkomen, de boel draaiende houden en zorgen dat er geld in het laatje komt. Je kan het niet allemaal halen bij de mensen. Daarom organiseren we jaarlijks een enveloppentrekking en beenhespsouper.”

De wielerclub bestaat naast Jean-Pierre en Jacqui nog uit penningmeester Gilbert Ysenbaert, Raf Demeyere, Leonce Vroman, Gery Vandevelde en Carlos Verhelst. De club organiseert wielerwedstrijden voor de Belgische Wielerbond. In maart en september is dat altijd voor de elite zonder contract en beloften en in juli is dat voor junioren.

(EDB)

(Els Deleu – foto EDB)