Koninklijk Werk Ibis krijgt tweemaster Lady Grey cadeau

het vaartuig bij het aanmeermanoeuvre © ML
Redactie KW

Directeur Philip Declercq en leraar Patrick Vancraeynest zijn alvast erg opgetogen met dit royaal cadeau.

Zeilster Valerie Fassotte, eigenares van de 15 meter lange tweemaster Lady Grey, schonk het zeilschip aan het Koninklijk Werk Ibis.

Het K.W Ibis heeft een lange traditie van zelf uitgerede vaartuigen. Meestal ook droegen ze de naam IBIS, gevolgd door een Romeins cijfer. Het waren houten en stalen zeilschepen, stoomvaartuigen en treilers. Alles samen moeten het er negen geweest zijn sinds de oprichting van het Koninklijk Werk in 1906. Sommige waren schenkingen, andere werden door de school zelf aangekocht of door de beschermheer prins Albert zelf gedoneerd.

Maar nu is er dus het genereuze cadeau van Valerie Fassotte, een Noors-Belgische zeilster, die haar houten tweemaster ‘Lady Grey’ van het Colin Archertype en met thuishaven Oostende, schenkt aan de Ibis. Het vaartuig werd in 1935 gebouwd als loodsboot met de Noorse fjorden als vaargebied. Leraar maritieme vakken, schipper ter visserij en zeiler Patrick Vancraeynest ontfermt zich al een paar maanden over het vaartuig om het weer in optimale staat vaar- en zeilklaar te maken. “De masten liggen klaar om opgetuigd te worden en dan is het de bedoeling dat de Ibis-leerlingen er ook zoveel mogelijk nautische en zeilervaring mee opsteken en zelf zorg dragen voor hun schip.”

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier