Koning Filip komt op 31 mei naar Kortrijk voor herdenking Leieslag

Redactie KW

Op zondag 31 mei zet koning Filip voor het eerst sinds zijn troonsbestijging voet op Kortrijkse bodem. Onze vorst zal de herdenking van de Leieslag bijwonen.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Leieslag plaatsvond. Kortrijk slaagde alvast in zijn opzet, want niemand minder dan koning Filip zal op zondag 31 mei naar Kortrijk afzakken om in het Koning Albertpark de plechtigheid bij te wonen. Het organiserende comité Leie-Lys wou dit bericht noch ontkennen, noch bevestigen, maar in de kringen van de burgemeester was te horen dat de koning zeker naar Kortrijk komt.

Leiemonument

Niet alleen de 75ste verjaardag van de Leieslag is wellicht een reden voor het koningshuis om naar Kortrijk af te zakken. Het is dit jaar namelijk ook 60 jaar geleden dat koning Boudewijn de eerste steen van het Nationaal Leiemonument legde, een imposante beeldengroep met onder meer een bronzen sculptuur van Leopold III te paard, omringd door soldaten. In 1957 was koning Boudewijn overigens opnieuw te gast in Kortrijk om het Leiemonument officieel in te huldigen.

Koning Filip komt op 31 mei naar Kortrijk voor herdenking Leieslag
© BELGA

Koning Filip komt naar Kortrijk. (Foto Belga)
© BELGA

Niet naar Kuurne

Vanuit Kuurne vertrok overigens ook de vraag richting het koningshuis of de koning zelf de herdenking van de Leieslag kon bijwonen. Maar het Kuurnse comité kreeg een negatief antwoord. Net als de voorbije jaren zal een fregatkapitein wel acte de présence geven, net als een bataljon van de Twaalfde Linie van het Belgische leger. (AXV)

Lees ook Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.