Komt nieuwe zeesluis in Zeebrugge op plaats van Visartsluis?

De Visartsluis. © Foto JVM
Redactie KW

De nieuwe zeesluis in Zeebrugge zou op de plaats van de bestaande Visartsluis komen. De Vlaamse regering beslist vrijdag over het dossier.

Met de mogelijke komst van een nieuwe en grotere zeesluis, zou het dorp in twee delen gesplitst worden. Daardoor zou een 35-tal onteigeningen moeten gebeuren. De nieuwe sluis zou 55 meter breed, 15 meter diep en 427 meter lang zijn.

Gedelegeerd bestuurder Joachim Coens van de Brugse zeehaven wil de beslissing voorlopig niet bevestigen. “Op onze nieuwjaarsreceptie beloofde minister Ben Weyts dat er voor het einde van de maand een beslissing zou vallen. Het zou dus wel kunnen kloppen, maar formeel kan de regering daar pas vrijdag over beslissen.”

“Er waren een aantal mogelijkheden en de Visartsluis was niet onze eerste keuze, maar voor ons telt vooral dat het dossier vooruit gaat. Wij waren vooral voorstander van de Carcoke-site of een tweede sluis in het Verbindingsdok, maar de keuze voor de Visartsluis is ook logisch.”

Ook Pol Van den Driessche, partijgenoot van de bevoegde minister Ben Weyts en N-VA-lijsttrekker in Brugge, kan het nieuws nog niet bevestigen. “Al wijst volgens mij wel alles in die richting”, zegt hij. “Het zou ook de enige juiste beslissing zijn. Hiermee verzekeren we de toekomst van de haven van Zeebrugge, die toch 10.000 mensen werk geeft. Ook financieel zou dit de meest juiste keuze zijn. Al zal een aantal mensen uiteraard niet gelukkig zijn, zoals Franky Demon, die liever twee paralelle sluizen had gezien in het Verbindingsdok.”

De woordvoerder van het kabinet van minister Ben Weyts kan niet ontkennen dat de minister de keuze voor de nieuwe zeesluis op de locatie van de oude Visartsluis vrijdag zal voorstellen op de ministerraad.

(TV/JVM/NDB/SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier